Landschapsvrijwilligers zetten zich in voor groenprojecten

Niels Dabout, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, schepen Valentijn Despeghel en Bert Acket bij de opening van het nieuwe atelier voor het project.© Eric Flamand
Niels Dabout, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, schepen Valentijn Despeghel en Bert Acket bij de opening van het nieuwe atelier voor het project.© Eric Flamand
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Regionaal Landschap Westhoek en Ieper starten met een proefproject ‘Landschapsvrijwilligers’, waarbij inwoners van de regio hun schouders onder natuurprojecten zetten. Zo helpen ze mee bouwen aan het groen in hun buurt. De stad zorgt voor een nieuw atelier, in Kazemat 5.

“De enthousiaste vrijwilligersgroep krijgt er een goed uitgerust materialendepot”, zegt schepen Valentijn Despeghel (Vooruit). “Het wordt een verzamelplek waar vormingen kunnen plaatsvinden en waar lokale natuurkenners de vrijwilligers mee op sleeptouw nemen en voor een gezellige werksfeer zorgen.”

“We brengen mensen met verschillende achtergronden samen om iets te doen in de natuur”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “En uiteraard moet het project een meerwaarde bieden voor het landschap in de regio.”

Buitenland

De organisatoren vonden inspiratie in Nederland en in Groot-Brittannië. “Bij onze noorderburen organiseren mensen zich in lokale vrijwilligersgroepen en zien zij natuur- en landschapsbeheer als zéér zinvolle vrijetijdsbesteding. Goed voor 79.000 actieve vrijwillig(st)ers en het onderhoud van 114.114 hectare beschermd landschap”, aldus de gedeputeerde. “Bij The Conservation Volunteers in Engeland, Schotland en Noord-Ierland benadrukken ze de vele voordelen van hun jarenlange traditie: het versterkt de lokale gemeenschap, groene ruimtes worden gecreëerd, beschermd en verbeterd, het is goed voor de gezondheid en het welzijn, het verbindt mensen met de natuur in hun buurt, en dat terwijl ze van alles bijleren onder deskundige begeleiding van lokale natuurkenners.”

De groep vrijwilligers steekt om de twee weken op woensdag en/of zaterdag de handen uit de mouwen in het Hoornwerkpark, het vestinglandschap met het Ketelkwaad en Hamiltonpark, en de educatieve natuurtuin De Triangel. Ze werpen er takkenrillen op, richten schuilplaatsen in voor egels en amfibieën. Het team werkt ook sluippaadjes weg en bekijkt welke ‘wildere’ begroeiing moet opgeruimd worden.

Wie zelf plekjes kent die onder handen kunnen genomen worden, of zin heeft om nieuwe mensen te ontmoeten, is welkom. Mailen kan naar bert.acket@rlwesthoek.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier