Landschapspark ten oosten van De Rampe wordt groene long

Landschapspark. Inzet: Philippe Vlietinck. (foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Vanaf woensdag 1 september start de herinrichting van het landschapspark ten oosten van De Rampe in Heist. De zone wordt volledig heraangelegd tot een groene long van 15.000 vierkante meter. De eerste fase moet tegen juni 2022 afgerond zijn.

“In het kader van het globaal project Doortocht Heist start vanaf 1 september de herinrichting van het landschapspark ten oosten van De Rampe. De zone van het landschapspark ten noorden van de Knokkestraat wordt volledig heraangelegd”, aldus bevoegd schepen Philippe Vlietinck. “Doel is een opwaardering van de huidige graszone en het gebruik van die groensite sterker te activeren. Om dat te realiseren wordt de bestaande beplanting herdacht. Het huidige groen is beperkt in soorten, voornamelijk populieren, en heeft een geringe ecologische waarde. 7.200 vierkante meter aan bos zal daarom gerooid worden. Het gemeentebestuur engageert zich om dat bos te compenseren met 150 %. In het stadsrandbos in Duinenwater wordt momenteel 10.800 vierkante bos opnieuw aangeplant. Bovendien wordt het gebied zelf ook omgevormd tot een multifunctioneel groen landschapspark van maar liefst 15.000 vierkante meter. In totaal is deze opwaardering goed voor 2,5 hectare groen.”

Grote diversiteit

“Een netwerk van paden zal het centrum van Heist verbinden met de nieuwe groene long met vlotte verbindingen tussen het Directeur-Generaal Willemspark en het centrum van Heist. Daardoor wordt het Boske van Heist als het ware dichter bij het centrum gebracht. Verder is ook een wandelpad langs de vernieuwde parkeerstrook van de Elizabetlaan voorzien. Daarnaast wordt er met de realisatie van dit landschapspark een veel grotere diversiteit aan bomen bijgeplant. De aanplanting gebeurt stapsgewijs zodat een vlotte overgang in biodiversiteit doorheen de jaren op het ritme van de natuur kan gerealiseerd worden.”

“De hinder in de Knokkestraat ten gevolge van de werken blijft erg beperkt. Doorsteken doorheen het park worden in minderhinder-steenslag voorzien en parkeermogelijkheden blijven maximaal behouden. De parkeerstroken langsheen de Elizabetlaan blijven steeds beschikbaar, de parkeerstroken langs de Knokkestraat kunnen mogelijk gedeeltelijk en tijdelijk als werfzone gebruikt worden. De voetgangerstunnel richting Parkstraat kan steeds in gebruik blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier