https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Laag eendenkroos op kanaal aangegroeid tot 15 centimeter dikte: “Lang werk om alles te verwijderen”

© (Foto JH)
Redactie KW

Een gespecialiseerde firma is sinds woensdag bezig om de dikke laag eendenkroos te verwijderen op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke op het water in Veurne. Dat is geen evidente klus. “De laag is erg dik geworden, tot wel 15 centimeter. Het wordt een werk van lange adem”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Al wekenlang ziet het kanaal vooral in Veurne en richting Adinkerke gifgroen door een laag eendenkroos. Dat is een exotische drijfplant die erg snel woekert en vooral voorkomt bij stilstand water bij warm weer en weinig wind. Het is daarom frappant dat de plant in deze koelere en nattere zomer zo sterk aanwezig is. Vooral de afgelopen week is de laag enorm aangedikt en zijn vissen in zuurstofnood geraakt. De brandweer haalde al ruim 100 dode vissen aan de kant.

Sinds woensdag is de firma Seru bezig met een gemotoriseerd vaarponton op de vaart waar een transportband op zit. De eendenkroos wordt opgehaald, naar de kant gebracht en daar opgeschept door een graafmachine om ze in een tractor af te voeren. “Maar de klus wordt er een van lange adem”, zegt Katrien Smet van het VMM. “De laag is enorm aangedikt tot wel 15 centimeter en is een echte brij. Zo wordt alle leven in het water verstikt. Het verrast ons niet dat dit zeer moeilijk te verwijderen is want de plant woekert enorm. Om de vissen te redden plaatsen we normaal beluchters maar de eendenkroos is zo sterk aanwezig dat de plant gewoon in de machine vastloopt. We moeten kijken voor overleg met de Vlaamse Waterweg en de gemeente voor een structurele oplossing, want dit probleem komt daar steeds vaker voor.”

Wellicht zal de firma er nog dagen tot zelfs langer dan een week bezig zijn. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.