Kunstnesten voor huis- en gierzwaluwen

Marcel en Dan onder de kunstnesten die ze bij De Wassenaard hebben gezet.© (Foto GF)
Marcel en Dan onder de kunstnesten die ze bij De Wassenaard hebben gezet.© (Foto GF)
Redactie KW

De gemeentelijke slogan ‘Jabbeke geeft je ruimte’ geldt ook voor tijdelijke gasten. Daarom is er een subsidiebeleid voor zwaluwenopvang, daarom heeft Natuurpunt samen met Leefbaar Varsenare in basisschool De Wassenaard elf kunstnesten geplaatst. Ook andere scholen en het station van Jabbeke bieden de zwaluwen een pleisterplek.

Nog tot zowat het einde van de zomer kan je in onze regio zwaluwen zien. Het plaatselijk in stand houden van zowel de huiszwaluw als de gierzwaluw wordt verzekerd door een gemeentelijke subsidie en enkele natuurliefhebbers die kunstnesten plaatsen.

“Als kolonies huiszwaluwen worden vernield, kunnen goed opgehangen kunstnesten die vervangen. Bijvoorbeeld aan het station van Jabbeke: daar zijn negen kunstnesten voor huiszwaluwen opgehangen nadat er een nieuw dak was geplaatst en de gevel was gereinigd”, vertelt Erik Blauwet van Natuurpunt. “Momenteel hebben wij daar elk jaar veertig bewoonde huiszwaluwnesten. De laatste jaren wordt de lente gekenmerkt door droogte, waardoor de huiszwaluwen veel moeite hebben om geschikte modder te vinden voor hun nestbouw. Dan bieden kunstnesten een alternatief. Je kunt die zodanig plaatsen, dat ze de bewoners van het huis weinig overlast bezorgen.”

“Voor gierzwaluwen geldt dan weer dat die zich graag in holle ruimtes van muren en daken nestelen, maar die holle ruimtes zijn aan het verdwijnen, door de moderne woningbouw. Gelukkig bestaan er houten varianten om tegen een gevelmuur onder een dakgoot te hangen.”

Elf aan De Wassenaard

“Samen met Leefbaar Varsenare en De Wassenaard hebben de Zilvervossen (bijnaam van de oudgedienden bij Natuurpunt, red.) Marcel Delrue en Dan Vanlerberghe elf kunstnesten geplaatst: zes voor de huiszwaluw en vijf voor de gierzwaluw”, somt Yoeri Van Bijlen op. “Vanaf begin april tot eind september kan je de huiszwaluw bij ons aantreffen. Gierzwaluwen verblijven hier normaal van mei tot en met juli.” (PANA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten