Kunnen we dit weekend schaatsen of niet? Alle hoop gevestigd op de Assebroekse Meersen

Kan er dit weekend geschaatst worden op de Assebroekse Meersen? Dat is de vraag.©Davy Coghe Davy Coghe
Kan er dit weekend geschaatst worden op de Assebroekse Meersen? Dat is de vraag.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Kunnen we de komende dagen schaatsen op de kanalen en andere waterpartijen in onze regio? Dit is dé vraag die duizenden liefhebbers van winters vertier zich momenteel stellen. “Schaatsen op de Damse Vaart, dat is uitgesloten”, is weerman Geert Naessens stellig. “Maar als de vorst zich zo voortzet, geloof ik wel dat het op domeinen zoals de Assebroekse Meersen mogelijk kan zijn dit weekend.”

De schaatsen aanbinden en op het natuurijs van de dichtgevroren kreken, kanalen en plassen door het polderlandschap glijden: het is en blijft voor veel mensen een nauwelijks te evenaren sensatie. En nu we al enkele zogenaamde ijsdagen waarbij we zowel overdag als ‘ s nachts blijft vriezen op rij beleven, wordt er opnieuw reikhalzend naar uitgekeken. Het is dan ook alweer enkele jaren geleden dat het nog mogelijk was, zelfs voor wat de minder diepe waterpartijen zoals de Assebroekse Meersen. Voor wat schaatsen op de Damse Vaart, mét toelating, betreft, moeten we zelfs al meer dan een decennium terug in de tijd: naar 2009.

Wind spelbreker

Wat voorspelt Geert Naessens, de trouwe weerman van Radio 2 West-Vlaanderen? “Schaatsen op de Damse Vaart, dat lijkt me uitgesloten. Daar is een lang, breed en diep kanaal en heeft toch echt wel veel vriesdagen- en nacht nodig om echt veilig op te kunnen schaatsen en mogelijk zou het volgende week alweer gaan dooien. Er is nu ook nog bijna geen ijsvorming op de Damse Vaart. Dat komt ook wel doordat er nog iets te veel wind is. Wind bemoeilijkt het vormen van de eerste ijslaag. Maar eens er een laagje ligt, kan wind net weer versterkend werken naar verdikking toe doordat warmte weg geblazen wordt. Voor domeinen zoals de Assebroekse Meersen, met weinig diepe plassen en ondergelopen weiden, zie ik het een stuk positiever in. Dat soort van waterpartijen vriest vlugger dicht en het is er dan ook nog eens een stuk kouder door de enorme open vlakte. Daar kan er per ijsdag en -nacht toch wel een twee à drie centimeter bijkomen.”

geen wandelaars

In Damme, met de iconische Damse Vaart, zouden ze graag schaatsers verwelkomen, maar burgemeester Joachim Coens (CD&V+) heeft er niet al te veel hoop op. “In de Damse Vaart kon je deze week beter zwemmen dan er op schaatsen”, lacht de burgemeester. “Het is heel leuk dat zoveel mensen enthousiast zijn rond terug schaatsen op de vaart – er is hier zelfs al buitenlandse pers komen kijken – maar we moeten toch realistisch zijn…” Donderdagmorgen lag er voor het eerst een ijslaagje op het water. “We bekijken nu wel de mogelijkheid om schaatsen toe te laten op dichtgevroren plassen in het natuurdomein aan de Rabattestraat in Damme. Daarvoor gaf beheerder Natuurpunt enkele jaren terug al principiële toelating voor. Ook de Meibosvijvers in Sijsele, aan de achterkant van de kazerne, zijn een mogelijkheid. Indien het ijs voldoende dik is, willen we het dus toelaten, maar wel onder voorwaarden. Zo willen we alleen maar echte schaatsers op het ijs, geen wandelaars. Het is immers niet de bedoeling om grote samenscholingen in de hand te werken. We leven nog steeds in coronatijden.”

“In de Damse Vaart kon je deze week beter zwemmen dan er op schaatsen”

In Brugge stuurde burgemeester Dirk De fauw (CD&V) al een verklaring uit dat het tot nader order ten strengste verboden blijft om het ijs te betreden. In onze provinciehoofdstad wordt vooral uitgekeken naar de grote plas in de Assebroekse Meersen in Ver-Assebroek als mogelijkheid voor schaatsplezier. “Vrijdag zal de brandweer een meting uitvoeren”, stelt schepen van Sport Franky Demon (CD&V), die de Bruggelingen bijzonder graag zou laten schaatsen. “Maar alles hangt af van de ijsdikte natuurlijk, die moet minstens 12 cm zijn. Ik hoop dat het lukt maar het zal een dubbeltje op zijn kant zijn. Als het lukt dan zal het sowieso maar voor enkele dagen zijn als ik de weersvoorspellingen mag geloven.”

De Brugse sportdienst staat sowieso klaar om het publiek, dat naar verwachting massaal zal afzakken, te ontvangen aan de Assebroekse Meersen. “We werken met een reservatiesysteem zoals bij het zwemmen aan de Coupure in de zomer. Medewerkers van de sportdienst zullen ter plaatse met een tablet aanwezig zijn om de reservatie te checken en er zal natuurlijk op toegezien worden dat alles vlot en veilig, met respect voor de afstandsregels, verloopt.”

Wat het ook wordt, Jeffrey Vandenbosch en Grietje Rommel van taverne ’t Leenhof in Ver-Assebroek zijn er klaar voor.©Davy Coghe Davy Coghe
Wat het ook wordt, Jeffrey Vandenbosch en Grietje Rommel van taverne ’t Leenhof in Ver-Assebroek zijn er klaar voor.©Davy Coghe Davy Coghe

De uitbaters van taverne ’t Leenhof in Ver-Assebroek, Jeffrey Vandenbosch en Grietje Rommel, zijn er alvast klaar voor. “We zijn hier nu vijf jaar bezig, in opvolging van mijn ouders die de zaak meer dan dertig jaar hebben uitgebaat. Tijdens onze eerste winter was het hier een overrompeling met al die schaatsers. Toen waren we er eigenlijk niet op voorbereid. Maar nu staan we sowieso klaar met pannenkoeken, appelbeignets, soep en andere warme dranken. Zelfs als er niet geschaatst kan worden.”

Bekken in de gaten houden

Ook elders volgen ze de situatie op de voet op. In Torhout houden ze vooral het bufferbekken in Torwood Groenhove in de gaten, al is het op dit moment er nog niet toegestaan. Net zoals in het wachtbekken in Kortemark en het spaarbekken in Maldegem. Tot er groen licht gegeven wordt, is het ijs betreden ten strengste verboden.

In Oostkamp belooft burgemeester Jan de Keyser (CD&V) het schaatsen meteen toestaan, als de brandweer zegt dat het ijs dik genoeg is. “Ik wil wel benadrukken dat we nog steeds in coronatijden leven en de federale maatregelen moeten naleven. Als ik toelating zou geven, kan je enkel met je eigen bubbel of maximaal vier personen naar het ijs komen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.