Kruip zelf eens in de veren van de patrijs tijdens expo in Ramskapelle

Een patrijshaan in het Partridge-bloemblok.© Ian Gould
Een patrijshaan in het Partridge-bloemblok.© Ian Gould
Redactie KW

In Ramskapelle bij Nieuwpoort loopt een tijdelijke expo rond de patrijs. Bezoekers beleven er een jaar uit het leven van de typische vogel van het Vlaamse platteland. Ze leren er ook wat er in de regio gebeurt om de patrijs een veilige thuis te bieden.

Net als veel andere akkervogels krijgen patrijzen het hard te verduren. Ze brengen hun hele leven door op en rond de akkers, maar vinden er steeds minder voedsel, beschutting en veilige nestplaatsen. Landbouwers, jagers en onderzoekers tonen in de polders van Ramskapelle hoe het anders kan. In een tijdelijke zomerexpo maken nieuwsgierigen uitgebreid kennis met de patrijs en de uitgevoerde acties.

Partridge

Het Europese project Partridge schuift een aantal wetenschappelijk onderbouwde maatregelen naar voor ter bevordering van de patrijs. Speerpunt daarbij vormen meerjarige bloemblokken met een specifiek patrijsgericht beheer. Maar ook keverbanken, struikengroepjes, hagen en graanstoppels bewijzen hun nut. De aanleg van dergelijke maatregelen gebeurt op grote schaal in tien afgebakende gebieden van telkens 500 ha groot, waarvan minstens 7 procent ingevuld is met een geschikte habitat voor de patrijs.

In Vlaanderen vind je twee van die gebieden, waarvan één in Ramskapelle bij Nieuwpoort. “Momenteel hebben we het streefareaal van 7 procent ruimschoots gehaald”, vertelt Willem Van Colen van Inagro. “Samen met de landbouwers en jagers concentreren we ons nu op de verdere afstemming van de maatregelen in de regio en de verspreiding van onze ervaring onder landbouwers en jagers.” Een tijdelijke zomerexpo laat ook natuurliefhebbers en andere geïnteresseerden kennismaken met de maatregelen.

Tellingen

Er wordt niet stilgezeten in Ramskapelle. Lokale landbouwers beheren ruim 20 hectare bloemblokken en tientallen hectare bloemenrijke akkerranden. Ze experimenteren ook met keverbanken en planten struiken. Jagers plaatsen dan weer voedertonnen in de winter en helpen onderzoekers bij de tellingen van het aantal patrijzen en hazen.

“Het is belangrijk om deze inspanningen toch even in de kijker te zetten”, benadrukt Van Colen. “Al te vaak wordt het beeld opgehangen dat landbouwers niet begaan zijn met de biodiversiteit. Maar het is wel een feit dat ruim één derde van hen in dit gebied maatregelen voor de patrijs aanlegt op hun velden.”

Gratis

De zomerexpo rond de patrijs is de hele maand juli en augustus (gesloten op maandag) gratis te bezoeken en is te vinden in de Oude pastorie, Hemmestraat 1 in Ramskapelle. Jong en oud kunnen er terecht om kennis te maken met de patrijs en de maatregelen te leren (h)erkennen die de vogel ten goede komen. Het is een boeiende stop tijdens een fietstocht en een mooie start voor de patrijs en zijn omgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier