Kritiek op kappen van bomen aan Artiestenpad weerlegd

Boswachter Johan Lamaire en regiobeheerder Kust & Polder Evy Dewulf aan het Artiestenpad. (foto MVO)©Myriam Van den Putte
Boswachter Johan Lamaire en regiobeheerder Kust & Polder Evy Dewulf aan het Artiestenpad. (foto MVO)©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voormalig tuin- en landschapsarchitect Ward De Brabandere vreest dat het mooie stukje natuurgebied van het Artiestenpad aan de Oosthoekduinen dreigt te verdwijnen door de geplande kaalkap. Boswachter Johan Lamaire en Evy Dewulf, regiobeheerder Kust & Polder, argumenteren dat een omvorming naar Middelhoutbeheer wél verantwoord is.

Ward schrok toen hij merkte dat heel wat bomen waren gemerkt met een schalmbijl, wat betekent dat ze zullen worden geveld: “Het gaat om een meer dan honderd jaar oud waardevol en gezond bosecosysteem. Dat ga je niet kaalkappen. Het herstel zou vijf tot zeven generaties duren. Een nieuw bosecosysteem maakt weinig kans, met de jaarlijkse grote droogteperioden en hittegolven. Ik pleit voor duurzaam natuurvolgend bosbeheer, met kleinschalige ingrepen, die voor goede biodiversiteit zorgen.”

Geen plek voor ‘oerbos’

Boswachter Johan Lamaire benadrukt het veiligheidsaspect: “Er staan hier heel wat aftakelende populieren met een holle stam, of zwaar overhellende abelen en esdoorns met een dunne stam en zwakke kruin die de hoogte in schieten en dreigen om te vallen. Met de recente stormen vormen die een reëel risico. We willen hier opnieuw een bos dat de tand des tijds kan doorstaan, met mooie monumentale bomen. We vellen geen waardevolle bomen zoals de zeldzame steeliepen die nog maar op drie plaatsen in Vlaanderen groeien. Het systeem van een ‘oerbos’ is fantastisch, maar niet hier. Het vijftig meter brede Artiestenpad is veel te smal en is een druk gefrequenteerd recreatief wandel-, fiets- en ruiterpad.”

Evy Dewulf: “Volgens het beheerplan ‘Duinen en bossen van De Panne’ is voor het Artiestenpad gekozen voor hakhout met overstaanders. Die keuze werd ingegeven door het historische beheer van duin-polderovergangen en door het redden van oud hakhout van els, es en steeliep. Hakhout wordt om de tien à vijftien jaar gekapt. Door de recente zware stormen hebben we heel wat bomen mogen ruimen en is er 10.000 euro betaald aan een gespecialiseerde firma. Ook de aanpalende afsluiting aan Duinzoom Oosthoek moet dringend vernieuwd worden, zodat er weer plaats is voor optimale begrazing. Na de kapping zullen we zo’n 500 nieuwe inheemse struiken en bomen inplanten.”

De Milieuraad gaf gunstig advies aan de gemeente De Panne, eigenaar van het domein. “Als gedreven natuurliefhebber ben ik er gerust in dat het voorgestelde plan een nog grotere belevingswaarde van het Artiestenpad garandeert, dat het wordt omgevormd naar een zichzelf verjongend bos met een gevarieerd duurzaam bomenbestand”, zegt Koen Verschoore, voorzitter Milieuraad en Natuurpunt Westkust. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier