Kraaien in de clinch met … ruitenwissers

Gina De Meyer bij de ruitenwissers, die ze nu beschermt met fluorescerende microvezeldoekjes.© Foto Kurt
Gina De Meyer bij de ruitenwissers, die ze nu beschermt met fluorescerende microvezeldoekjes.© Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Enkele agressieve kraai-achtigen hebben het bont gemaakt op een parking in de Statiestraat in Lichtervelde. De vogels gingen er al meermaals aan de haal met … ruitenwissers van geparkeerde wagens. Slachtoffer Marc Lefevere wil de buurt dan ook waarschuwen. Hij reikt ook meteen een oplossing aan: fluorescerende microvezeldoekjes…

Beschuldig geen buurman of hangjongere als het rubber van je ruitenwissers verdwenen blijkt. Dat is de boodschap van Marc Lefevere en Gina De Meyer uit de Statiestraat. De pikkedieven zijn volgens de twee immers geen harteloze vandalen, maar … een stel kraai-achtigen. “Mijn vrouw en ik roken altijd buiten, onder een afdakje. Onlangs hoorden we plots van ver een getik. tok, tok . Toen zag ik dat er zwarte vogels, wellicht kauwen, op onze auto aan het pikken waren.”

Marc klapte in zijn handen en daarmee leek de kous af, tot Gina de volgende dag de auto startte. “De ruitenwisser was kapot. Alwéér, want we hadden die nog maar vernieuwd. Een grap van 70 euro”, zegt Marc. “Het rubber vonden we een paar meter verder op de parking. Ik belde naar het verzekeringskantoor naast de deur om hen te verwittigen, want wij parkeren onze wagen altijd op hun parking. Bleek dat ze het ook al ondervonden hadden, met de dure auto van de zaakvoerder… Wij wonen hier al twintig jaar en maakten zoiets nog nooit mee!”

Gedwongen worden je ruitenwissers te vervangen is niet leuk, maar Marc kan er toch nog om lachen. “Wat kan ik anders doen? Bovendien ben ik een echte vogelliefhebber en -spotter, net als mijn dochter. Ik wil dus zeker niet oproepen om die vogels af te schieten. Dat mag trouwens niet, want kauwen zijn beschermde dieren.”

Ondertussen konden Marc en Gina het probleem oplossen met een huis-, tuin- en keukenmiddeltje. “Je gaat lachen, maar het werkt echt: mijn vrouw heeft fluorescerende microvezeldoekjes rond de ruitenwissers gebonden. Nu blijven de vogels er af. Terwijl die andere auto op de parking wél nog last heeft van die kauwen.”

Machogedrag

Marc bracht ondertussen milieuschepen Steven Bogaert (CD&V) op de hoogte. “Het is goed dat burgers waakzaam zijn en zoiets melden”, zegt hij. “Voorlopig lijkt het op een vrij eenmalig en lokaal probleem, maar als het echt een probleem blijkt te worden, gaan we uiteraard een oplossing zoeken. Dat hebben we ook gedaan toen duiven een half jaar geleden voor zware overlast zorgden in de stationsomgeving.”

Rest nog één vraag: waarom hebben die vogels het gemunt op ruitenwissers? Er zijn twee mogelijkheden. Mogelijk zien de dieren een lekkernij in het rubber, waar lijnzaadolie in zit en kraai-achtigen naar verluidt dol op zijn. Maar volgens vogelspecialist Gerald Driessens van Natuurpunt kan het ook om machogedrag gaan. “Mogelijk gaat het niet om kauwen, maar om zwarte kraaien. Die zijn tijdens deze broedperiode heel territoriaal en vallen hun spiegelbeeld aan. Dat gedrag zal sowieso vanzelf overgaan. Wat kan helpen, is het raam afdekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier