Kortrijkse duiven moeten aan de pil

De stadsduif veroorzaakt heel wat overlast in Kortrijk.© Stad Kortrijk.
De stadsduif veroorzaakt heel wat overlast in Kortrijk.© Stad Kortrijk.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf volgende maand gaan Kortrijkse stadsduiven aan de anticonceptie. De pil wordt gemengd in eten dat stadsdiensten op strategische plaatsen zullen achterlaten. Daardoor raken de beestjes onvruchtbaar. Het bestuur hoopt zo op een diervriendelijke manier de overlast die de dieren veroorzaken, te verminderen. Het project kost 32.000 euro.

Duiven zijn deel van het straatbeeld in de stad en deelgemeenten. “Maar wanneer er teveel duiven zijn, kan dit voor overlast zorgen. Hun aanwezigheid brengt onnodig extra onderhoud voor (stads)gebouwen met zich mee”, weet Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Dierenwelzijn.

“En wanneer duiven hun nestplaats vinden op of naast woningen, krijgen Kortrijkzanen al te vaak af te rekenen met onaangename verrassingen en in sommige gevallen aanzienlijke overlast. Bovendien kunnen duivenuitwerpselen ziekten met zich meebrengen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Daarom wordt vanaf maart – het begin van het broedseizoen – de duivenpopulatie in de stad en deelgemeenten op een diervriendelijke manier onder controle gehouden.”

Een voederkorrel waarin anticonceptie verwerkt zit, zorgt ervoor dat een groot deel van de duivenpopulatie onvruchtbaar wordt in het broedseizoen. “Volgens dierenrechtenorganisatie GAIA is dit de meest diervriendelijke aanpak als het gaat om duivenbeperking”, aldus de schepen. .

Maïskorrels

De favoriete voeding van duiven – maïskorrels – wordt behandeld met het veterinair geneesmiddel Nicarbazine of R-12. Het middel vermindert de eierproductie en zorgt ervoor dat bevruchte eieren zich niet verder ontwikkelen.

“Duiven hebben een strikte hiërarchie die ervoor zorgt dat de dominante dieren, net zij die zich het meest voortplanten, als eerste de korrel opnemen. Minder jongen in combinatie met natuurlijke sterfte betekent na 1 jaar een vermindering van 20 tot 30% tegenover de huidige duivenpopulatie.”

De stad voert deze methode in voor een eerste periode van 4 jaar, wat neerkomt op een daling van 60 tot 80%. Andere steden tonen alvast succescijfers. Venetië, de stad bij uitstek die te maken had met duivenoverlast, wist zijn duivenpopulatie te verminderen van 10.000 naar 1.000 duiven. Ook in Belgische steden zoals Leuven en Tongeren waar de methode de laatste jaren werd ingevoerd, is een succesverhaal te horen.

Automatisch voederen

Er wordt gestart met twee voederlocaties die vooraf al ‘populair’ waren bij de duiven: aan de IJzerkaai ter hoogte van de skatebowl in Kortrijk en op Rollegemplaats. Daar worden automatische dispensers geplaatst die de behandelde voederkorrel op vaste tijdstippen verdeeld. “Na 1 jaar wordt bekeken of een derde of vierde voederlocatie nodig blijkt.”

“Dat zal te zien zijn in de monitoring, want de duivenpopulatie wordt meerdere keren geteld op de locaties. Een eerste zogenaamde nulmeting vindt plaats tussen begin en midden maart, net voor de start van de behandeling. Tijdens de behandeling wordt opnieuw gemeten tussen midden en eind juli. Op het einde van het broedseizoen, tussen begin en midden november, vindt vervolgens een derde meting plaats”, weet de schepen.

Beproefde dier- en milieuvriendelijke aanpak

Behalve het feit dat de duiven onvruchtbaar gemaakt worden, zijn er volgens het bestuur geen andere schadelijke effecten. “Ook voor andere vogels en dieren die de maïskorrels zouden innemen, is er geen schadelijk effect. Voor kleinere vogels zijn de korrels te groot om in te nemen. En ook voor roofvogels die duiven op hun dieet hebben staan, zoals het Kortrijks koppel slechtvalken, is er geen risico. Het Europese agentschap voor Voedselveiligheid stelt dan weer dat Nicarbazine geen schadelijke milieueffecten met zich meebrengt.”

De stad trekt de komende jaren 32.000 euro uit voor deze aanpak. Eind 2021 volgt een evaluatie van het eerste voederjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier