https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijk hoopt op een slechtvalkenjong: “Dit is het moment voor eieren”

Het is duimen voor een beetje romantiek in de nestbak op de Sint-Maartenstoren.© Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen
Het is duimen voor een beetje romantiek in de nestbak op de Sint-Maartenstoren.© Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De slechtvalkensoap, die elk voorjaar honderden Kortrijkzanen in zijn ban houdt, lijkt op het punt te staan opnieuw te beginnen. Cor en Emma, de twee valken die vorig jaar de nestbak hoog op de Sint-Maartenstoren wisten te veroveren, kunnen elk moment een nest beginnen maken.

Even het geheugen opfrissen. Sinds drie jaar staat er permanent een camera gericht op de nestbak in de toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. De bak zelf staat er al sinds 2008. Er passeerden al verschillende slechtvalken de revue.

Maarten en Emma

Meteen na het plaatsen van de camera kwam een koppel Oost-Vlaamse valken aanvliegen. Hun eerste nest mislukte, maar tijdens een tweede ronde, in april 2018 was het prijs. Maar liefst drie eieren! Helaas leidden die niet tot jongen en ook een derde broedsel mislukte.

Maar niet getreurd! In 2019 komt het koppel opnieuw aangewaaid. Op 9 maart om 8.50 legt het vrouwtje een eerste ei. Nu honderden Kortrijkzanen hun wel en wee volgen, krijgen de dieren een naam. De Kortrijkzanen stemmen uiteindelijk voor Maarten (naar Sint-Maarten) en Emma (naar de derde Kortrijkse stadsreus).

Emma doet meteen haar best, ze legt uiteindelijk vier eieren. Drie daarvan gaan verloren, maar eentje komt, na weken van spanning, uit. In mei, als duidelijk wordt dat het jong zal blijven leven, organiseert het stadsbestuur een babyborrel voor haar. Schepen Bert Herrewyn doopt haar Manten, naar de beschermer van de stad.

Manten

Enkele weken daarna loopt het grondig mis. Manten probeert voor het eerst haar vleugels uit te slaan, maar ze valt uit de bak. Dagenlang helpt half Kortrijk naar haar zoeken, maar tevergeefs. Ze wordt doodverklaard tot ze op 3 juni opeens weer opduikt. Opluchting alom. Er wordt een extra zitstok geïnstalleerd aan de bak. Die moet voorkomen dat de jonge vogels bij het testen van hun vleugels naar beneden donderen.

Een herhaling van dat mooie tafereel komt er helaas niet. In maart 2020 wordt duidelijk dat Maarten vermist is. Experten vrezen dat werken aan de toren hem verjaagd hebben, maar niemand weet wat er echt gebeurd is. Emma laat dat gelukkig niet aan haar hart komen, maar ook zij vertrekt uiteindelijk.

Cor en Rona

Luttele dagen later palmt een nieuw koppel de nestbak al in. Die worden toepasselijk Cor en Rona genoemd.

Maar dat is buiten Emma gerekend! In het voorjaar van 2020 wordt een ware veldslag om de bak geleverd. Die wordt uiteindelijk gewonnen door Emma. Zij borstelt Rona buiten. Cor mag blijven, maar het is duidelijk wie de spreekwoordelijke broek aan heeft in hun relatie. De twee maakten het zich de hele zomer en winter gemakkelijk op de Sint-Maartenstoren. Vorige week joeg Emma nog een rivale weg. Van broeden kwam door alle schermutselingen helaas niets in huis.

Duimen

Maar nu lijkt alles dus klaar te zijn voor een geslaagd nest. Maart is het ideale moment voor slechtvalken om eieren te beginnen leggen. “Cor maakt Emma al een paar dagen duidelijk dat het de moment is”, klinkt het bij Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen.

De vraag is alleen, zal dat ook gebeuren en zullen eventuele jongen het overleven? Kortrijk houdt de vingers gekruist en hoopt op een nieuwe babyborrel tegen de zomer.

Wil jij het wel en wee van Emma en Cor op de voet volgen? Dat kan hier .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten