Komen ruimt zwerfvuil met trekpaarden

De trekpaarden worden ingezet om mee op zwerfvuilronde te gaan.© CL
De trekpaarden worden ingezet om mee op zwerfvuilronde te gaan.© CL
Christophe Lefebvre

Komen-Waasten krijgt binnenkort een partner in de strijd tegen het zwerfvuil. Vanaf 3 februari worden twee trekpaarden ingezet om rondslingerend afval op te ruimen. Het idee en de uitwerking werden mee gefinancierd door de Waalse overheid.

Zwerfvuil is een probleem waar heel wat steden en gemeenten mee te kampen hebben. Ook Komen-Waasten valt ten prooi aan rotzooi die zomaar in de vrije natuur wordt gegooid. “Vorig jaar dienden we dan ook een aanvraag in om op een wel erg unieke manier onze straten en pleinen proper te maken”, klinkt het bij Sylvain Normand.

10.000 euro subsidie

Als diensthoofd voor de afdeling landelijke ontwikkeling zag hij hoe één zone steevast over het hoofd werd gezien wanneer afval ter sprake kwam. “De nadruk wordt veelal gelegd op de centrumstraten”, klinkt het. “Maar Komen-Waasten is een erg landelijke gemeente met heel wat wegels en steegjes die ook met zwerfvuil te kampen hebben.”

“In 2019 dienden we bij de overheid een dossier in om door middel van trekpaarden afval te gaan ruimen en dit werd goedgekeurd. We kregen een financiële injectie van 10.000 euro waardoor de impact van dit project op de gemeentekas minimaal wordt.”

Pedagogisch project

Met trekpaarden op zoek naar afval? “Het is niet alleen een ecologisch project, er hangt eveneens een stevig pedagogisch kaartje aan vast”, luidt het. “ We betrekken de kinderen van de eerste en tweede leerjaren uit onze scholen bij het project . Niet alleen leren ze op die manier de natuur respecteren, we kunnen ze ook een flinke brok traditionele technieken aanleren.”

De trekpaarden zullen, verspreid over 2021 en 2022, in totaal 18 rondes doorheen de volledige gemeente lopen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.