Klimaatspeelplaats van Sint-Paulus valt in de prijzen met Klimop.Award

In de vakantie komt het werk van de kunstenares op een schoolmuur.© Anne Braet
In de vakantie komt het werk van de kunstenares op een schoolmuur.© Anne Braet
Redactie KW

Vrijdag werd voor de 13e keer de Klimop.Award uitgereikt. De winnaar is de basisschool Sint-Paulus in Kortrijk. De award bestaat dit jaar uit een werk van de Kortrijkse Eline Callewaert en een muurschilderij.

Dit initiatief van Natuur.Koepel wil elk jaar een bedrijf, organisatie of project, in de picture zetten die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio en zo de ‘achterblijvers’ inspireren.

“Hun klimaatspeelplaats is een heel inspirerend voorbeeldproject geworden. Zoals bij vele scholen was dit vroeger een verharde vlakte met typische 30×30 betontegels. Het begon met een droom om die om te vormen tot een nieuwe ruimte die aandacht had voor ontharding, ruimte voor water, hittestress, biodiversiteit en luchtkwaliteit. Er verdween 4000 vierkante verharding, er wordt 145.000 liter hemelwater opgevangen en hergebruikt, en het overtollige water infiltreert in de bodem via een infiltratiebekken van 145 kubieke meter”, duidt de jury.

Ambassadeursrol

“De nieuwe inrichting biedt veel ruimte voor creatief spel met natuurlijke elementen, en ook outdoor learning kreeg een vaste plek, bijvoorbeeld via een water- en zandspeelplek en buitenklassen. Bomen zorgen voor natuur, voor schaduw maar dienen ook om in te klimmen. De ontwerper waarmee werd samengewerkt maakte het plan niet alleen, maar met veel betrokkenheid van de leerkrachten, de ouders en de leerlingen zelf.”

De klimaatspeelplaats werd onder andere gesubsidieerd door de Vlaamse overheid in de proeftuin ontharding binnen de campagne ‘Vlaanderen breekt uit’. De school neemt ook een actieve ambassadeursrol op om hun concept van klimaatspeelplaats te promoten bij andere scholen. Dit project toont het goede voorbeeld op dat vlak en verdient navolging.

“Vandaag werd het in een miniversie overhandigd, maar tijdens de vakantiemaanden zal een schoolmuur voorzien worden van een grote muurschilderij als blijvende herinnering aan onze waardering voor dit project”, aldus woordvoerder Maarten Tavernier.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier