Kleurrijke geveltuinen sieren straks Haanse straten

Groen-gemeenteraadslid Marleen Maes en milieuschepen Mathieu Delbarge willen met de geveltuintjes de gemeente groener maken.© wk
Groen-gemeenteraadslid Marleen Maes en milieuschepen Mathieu Delbarge willen met de geveltuintjes de gemeente groener maken.© wk
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vanaf dinsdag 1 juni kunnen inwoners van De Haan een aanvraag indienen voor een straatgeveltuin.

Een straatgeveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel, die rechtstreeks op het voetpad aansluit. “Belangrijk bij de aanleg, is dat het voetpad obstakelvrij blijft. De bewoner staat zelf in voor de groenaanleg en het onderhoud”, zegt Groen-gemeenteraadslid Marleen Maes. “Blij dat het gemeentebestuur is ingegaan op ons voorstel. Deze minituintjes brengen kleur en groen in de straat en zorgen voor biodiversiteit.”

Volgens milieuschepen Mathieu Delbarge passen straatgeveltuinen ook bij De Haan als duurzame en groene gemeente. “Het concept sluit mooi aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van het Meerjarenplan 2020-2025 en het Burgemeesterconvenant 2030.”

Regels

Er zijn wel enkele uitzonderingen. De aanleg van straatgeveltuinen is niet toegelaten in winkelstraten en op voetpaden in natuursteen en het aanplanten van giftige planten en planten met doornen is niet toegestaan. Momenteel wordt een lijst van in aanmerking komende planten opgemaakt. De gemeente wil de burgers ook helpen met het inrichten van de geveltuintjes. Daarom zullen de voorbereidende werken, zoals het openbreken van het voetpad en de aanleg van het plantvak, uitgevoerd worden door de gemeentelijke diensten.

Vanaf 1 juni kunnen geïnteresseerde inwoners een aanvraag indienen door een formulier aan te vragen bij de dienst Milieu of online in te vullen op www.dehaan.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.