Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke gifgroen door eendenkroos

Grote delen van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, de jachthaven en een stuk van de Lovaart in Veurne zitten dicht. © JH
Redactie KW

Grote delen van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke kleuren momenteel weer gifgroen door grote hoeveelheden eendenkroos. Daardoor dreigt er te weinig zuurstof in het water te komen waardoor vissen kunnen stikken. De situatie wordt in de gaten gehouden.

Eendenkroos is een verzameling van kleine, drijvende waterplantjes met een felgroene kleur. Het is een drijvende waterplant die van nature voorkomt in grachten en vijvers. Het is een van de snelst groeiende planten ter wereld en heeft de neiging om snel te gaan woekeren in stilstaand water. Dat is meestal het geval tijdens warme zomers met weinig regen en weinig wind. Vreemd genoeg is daar nu geen sprake van maar toch begon het eendenkroos de afgelopen dagen snel te woekeren. Grote delen van het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, de jachthaven en een stuk van de Lovaart in Veurne zitten dicht.

Jaarlijks probleem

Dat komt vooral omdat er momenteel weinig vaarbewegingen van boten op het water zijn. Waar wel meer wordt gevaren verschijnen er grotere open stukken in het water. Voorlopig zijn die nog groot genoeg om voldoende zonlicht en zuurstof door te laten in het water zodat de vissen niet in nood komen. De situatie wordt wel aandachtig in de gaten gehouden. Vorig jaar in augustus moest de brandweer beluchters in het water plaatsen op dezelfde plaatsen en tientallen kilo’s dode vissen uit het water scheppen. Het is een vrijwel jaarlijks terugkerend fenomeen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten