https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Juni, maand van de roos: rozen Lens Roses volop in bloei

Rudy, Wouter en Ann van Lens Roses bij de Dinky, de eerste door Ann gekweekte roos.© LI
Rudy, Wouter en Ann van Lens Roses bij de Dinky, de eerste door Ann gekweekte roos.© LI
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Het echtpaar Ann Boudolf en Rudy Velle en zoon Wouter zijn deze maand in de wolken, want hun rozen staan volop in bloei en daar genieten zij, na zovele jaren als kwekers, nog altijd intens van. “Doordat we nu een totaal ander voorjaar hadden dan in 2020 – te warm en te droog – zijn de bloemen groter. De bloei is toch een tweetal weken later op gang gekomen”, vertelt Ann.

Lens Roses, zo luidt de naam van hun bedrijf, bestaat intussen 150 jaar. De kwekerij is meer dan 2.500 vierkante meter groot.

Juni is de rozenmaand bij uitstek, dus kan je er nu volop je ogen en neus de kost geven aan bloemen in alle groten, kleuren en geuren. Intussen zijn de geleide bezoeken voorbij, maar iedereen is er altijd na afspraak op donderdag, vrijdag en zaterdag welkom om tussen de rozenstruiken te wandelen.

Rondleidingen

“Andere jaren start de bloei eind mei. Dit jaar was dat een tweetal weken later. De bloemen zijn hierdoor sterker en groter. Vorig jaar was geen goed voorjaar voor de roos door te droog en te warm”, legt Ann Boudolf uit.

Lens Roses, gelegen in de Redinnestraat, mag intussen weer groepen van maximum 15 mensen ontvangen voor een rondleiding. “Alles komt weer op gang, de aanvragen komen binnen. Het is de voorbije maanden heel druk geweest, want iedereen heeft de coronaperiode aangegrepen om meer in de tuin te werken en die anders te gaan aanleggen. Dat bracht voor ons mee dat we extra personeel moesten aanwerven. Intussen hebben we acht personen in dienst. De meesten werken met Rudy mee op het veld om tussen de struiken het onkruid meester te kunnen”, legt Ann uit.

En sedert enige tijd staat ook zoon Wouter (34) mee in de zaak. Zijn jongere broer Dries (32) is informaticus van opleiding. “Maar ook hij heeft de groene vingers geërfd en herleeft als hij na zijn job buiten kan”, lacht mama Ann.

We kruisen jaarlijks tussen de 6.000 en 7.000 struiken

Dit jaar heeft Lens Roses twee nieuwe rozen ontwikkeld. De Prince Charles de Luxembourg is een struik met fijne lichtroze bloemetjes en werd gecreëerd voor het gelijknamige prinsje van het Groot-Hertogdom. “De roos is het symbool van het land en bij elke grote gebeurtenis, zoals de geboorte van Charles, komt er een nieuwe bloem”, legt Ann uit. “Een andere nieuwe roos, een grote gevulde bloem in diep oranje, is de Park Abbey Rose. Deze is er gekomen voor de viering van de 900ste verjaardag van de orde van de norbertijnen en wordt op zondag 5 juli gedoopt.”

800 soorten

Om tot een nieuwe roos te komen heb je een periode van zeven tot tien jaar nodig. “We kruisen jaarlijks tussen de 6.000 en 7.000 struiken. Dat gebeurt handmatig en heel secuur op de bloemen van een vader- of moederplant”, legt Ann deze techniek uit.

En zo komt het dat Lens Roses intussen een assortiment van meer dan 800 verschillende rozen kan aanbieden. Dat gaat van elegante oude struikrozen tot klimrozen, liaanrozen, bodembedekkende rozen, moschatahybriden, Engelse rozen, botanische rozen, theehybriden, trosrozen en stamrozen.

(LI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten