https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jonge sperwer gered uit staande wip op sportpark

© (Foto Luc David)
Redactie KW

Op het domein van Sport Vlaanderen in de Brugse Steenweg in Nieuwpoort is woensdagmiddag een jonge sperwer gered. Het dier was terecht gekomen in een staande wip, die wordt gebruikt bij het boogschieten.

“Het dier is vermoedelijk in de kooi van de staande wip geraakt tijdens een oefenvlucht om prooien te zoeken. Jonge sperwers doen dat wanneer ze het nest bijna verlaten, samen met hun ouders. Deze sperwer probeerde tevergeefs langs boven te ontsnappen uit de staande wip maar vloog telkens tegen de kooi aan. Zo’n dier weet natuurlijk niet dat je enkel langs onder weg kan raken”, vertelt Luc David van de natuurwerkgroep De Kerkuil vzw.

“Ik werd woensdagmiddag gecontacteerd door mijn kameraad Peter Bendels, ex-collega van in mijn tijd bij de brandweer. Hij houdt een oogje in het zeil op het sportpark en vroeg me om onmiddellijk te komen met materiaal om de jonge sperwer te redden. Hij zou intussen een ladder zoeken”, gaat Luc David verder. Uiteindelijk slaagde het duo er vrij vlot in om het jonge dier te vangen met een net en de ladder. “De jonge sperwer, overigens een beschermde diersoort, zag er nog gezond uit. Een overbrenging naar het vogelopvangcentrum bleek niet nodig. Het nest bevond zich trouwens vlakbij in een boom”, aldus Luc.

“We plaatsen de sperwer onderaan de boom en al snel kwamen de ouders tevoorschijn. Eind goed, al goed”, besluit de ex-brandweerman en natuurgids. (BB)

© (Foto Luc David)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.