Jonge bezenderde ooievaar van Zwin Natuur Park bereikt Afrika

© (Foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Vorige woensdag bereikte Murshid, één van de recent bezenderde ooievaars van het Zwin Natuur Park, het uiterste zuiden van Spanje. Wat later stak de ooievaar de Straat van Gibraltar over naar Marokko. Daarmee is hij de eerste zenderooievaar die dit najaar Europa heeft verlaten en de oversteek naar Afrika maakte.

“De Straat van Gibraltar is op haar smalste punt ongeveer 15 kilometer breed. Murshid deed er een klein half uur over om de oversteek te maken. Dat lijkt vrij lang, maar in dit gebied heerst vaak een sterke wind die het voor trekvogels zoals ooievaars moeilijk en risicovol maakt om de zee-engte veilig te overbruggen. Soms is de wind er dermate ongunstig dat trekvogels dagenlang wachten in de zuidpunt van Spanje. Na het minder goede nieuws over de dood van twee zender-ooievaars Gerana en Mathilde, is het feit dat een jonge ooievaar tijdens zijn eerste trektocht zo ver raakte, een heuse opsteker voor het team van het Zwin Natuur Park. De kwetsbaarheid is immers het grootst voor jonge vogels die hun eerste tocht ondernemen”, aldus Zwin-directeur Ina De Wasch.

“Momenteel bevindt Murshid, het Arabisch voor ‘gids’, zich bij de stad Sefrou, een kort eind ten zuidoosten van de bekende stad Fez. In vogelvlucht is dit 2.082 kilometer van zijn geboorteplaats in het Zwin, waar hij op 24 augustus vertrok. Deze afstand legde hij af in negen dagen. Geen enkele van de zenderooievaars van het Zwin legde eerder zo snel een dergelijke afstand af.”

“De voorbije jaren maakten de Zwin-ooievaars die naar Afrika trokken, de oversteek pas tussen half september en half oktober. De overige 7 ooievaars die momenteel nog worden gevolgd dankzij hun zender zitten op dit moment verspreid over verschillende locaties in Spanje en Frankrijk.”

“Het Zwin Natuur Park zet sinds 2019 in op het bezenderen van jonge ooievaars. De bezendering kadert in het wetenschappelijk onderzoek dat het natuurpark samen met het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) naar deze beschermde diersoort voert. Het zenderproject leert welke trekroutes de ooievaars nemen, waar ze overwinteren en het zal ook inzichten geven in de uitdagingen waarmee de vogels te maken krijgen.”

De voorbije drie jaar werden twaalf ooievaarsjongen van een zender voorzien. Er zijn momenteel nog acht zenderooievaars van het Zwin in leven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier