Jeugdhuis Jakkedoe uit Desselgem gaat de strijd aan met zwerfvuil

Een eerste opruimactie in Desselgem leverde al tien volle vuilniszakken op.© gf
Een eerste opruimactie in Desselgem leverde al tien volle vuilniszakken op.© gf
Redactie KW

Sinds kort steekt jeugdhuis Jakkedoe de handen uit de mouwen in de strijd tegen afval en zwerfvuil. Een eerste opruimactie in Desselgem leverde alvast tien volle vuilniszakken op. “We waren onder de indruk van de hoeveelheid afval die we gevonden hebben. Daarom gaan we in de toekomst systematischer opruimen”, klinkt het.

Het initiatief voor deze strijd tegen afval ligt bij Laurent Honoré. De student sociaal-cultureel werk aan de Arteveldehogeschool loopt stage bij het Desselgemse jeugdhuis en moet daar verschillende projecten uit de grond stampen.

“Aangezien ik in het dagelijkse leven belang hecht aan duurzaamheid, moest ik niet lang nadenken over de invulling van mijn project”, vertelt Laurent. “Het jeugdhuis heeft al langer plannen om in te zetten op maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid en netheid, dus het is de bedoeling dat het project verder door de leden gedragen wordt.”

Opruimactie

Laurent doopte het project ‘Eco-Jak’ en organiseerde meteen een opruimactie. Die vond eind maart plaats en er kwamen bijna twintig mensen op af. “Het ging voornamelijk om gezinnen die dit ook in hun vrije tijd deden om een steentje bij te dragen aan de natuur en het klimaat. Maar ook enkele jongeren deden mee”, zegt Laurent.

Het team nam de omgeving van het jeugdhuis, de stedelijke basisschool Desselgem, ontmoetingscentrum De Coorenaar, de trainingsvelden van KWS Desselgem en de trage weg Wijwaterput onder handen.

De oogst van tien volle vuilniszakken na twee uur opruimen toonde aan dat de nood hoog was. “We waren onder de indruk van de hoeveelheid afval die te vinden was. Daarom willen we voortaan systematischer te werk gaan en nu en dan eens een ‘Cleaning Desselgem’-actie organiseren”, vervolgt Laurent, die meegeeft dat de reacties op sociale media bemoedigend waren. “Het blijft zeker niet bij deze ene keer. Zodra onze werkgroep samengesteld is, zullen er nog acties volgen. Die zullen we aankondigen op onze Facebook-pagina.”

Webinar

Het blijft ook niet bij opruimacties alleen, want Jeugdhuis Jakkedoe zet ook in op bewustzijn rond zwerfafval. Op woensdag 7 april gaat er een speciaal webinar door, die het ecologisch bewustzijn naar een hoger niveau moet tillen.

Sprekers zijn Stijn Vanbrabant (groene vrijwilliger bij het jeugdhuis in Ieper), klimaatcoach Martijn Van de Walle, schepen van Groen Maria Polfliet (CD&V) en jeugdschepen Jo Neirynck (CD&V). Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Jeugdhuis Jakkedoe. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.