https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Izegem stopt binnentuin stadhuis in nieuw kleedje

(gf)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het nu nog wat kaal ogende binnenplein aan het stadhuis van Izegem ondergaat binnenkort een grondige metamorfose. De grasvlakte krijgt fruitbomen, bloeirijke planten en enkele decoratieve elementen. De opwaardering is niet alleen een opsteker voor het personeel, maar ook voor wie mooie huwelijks- of jubileumfoto’s wil laten maken.

Vroeger was er van een binnenplein aan de achterkant van het stadhuis geen sprake. Het slopen van de oude gemeenteraadszaal in 2014 bracht daar verandering in. De gemeenteraad verhuisde naar de nieuwbouw van zaal Meilief en zo werd een nieuw binnenplein gecreëerd. Met enkele picknickbanken werd al de mogelijkheid geboden aan personeelsleden om ’s middags buiten te kunnen eten, maar meer invulling kwam er niet.

Tot nu.

“We hadden aan het begin van deze legislatuur al in het groenplan van de stad opgenomen dat we een herwaardering van het binnenplein zouden uitvoeren en we houden woord”, zegt groenschepen Caroline Maertens (N-VA). “Het ontwerp werd gemaakt door onze groendeskundige Tristan Coens en omvat de meest hedendaagse principes rond biodiversiteit, groenbeheer, waterhuishouding en waterinfiltratie.”

De eerste conceptbeelden ogen dan ook mooi. Het grasveld van weleer wordt plots een mooie groene oase. “We gaan voor een heraanleg met heel wat fruitbloemen, bloeirijke planten en veel zitelementen”, zegt Tristan Coens. “De zitelementen die we aanbrengen zijn ideaal voor groepsfoto’s, om een praatje te slaan of te lunchen. De picknickbanken zullen niet verdwijnen en de overdekte fietsenstalling wordt opgewaardeerd en uitgebreid. In een latere fase zal er een waterelement worden ontwikkeld. Parkeren met de wagen zal enkel nog voor dienstwagens mogelijk zijn. Laden en lossen kan wel nog.”

Mooie foto’s

Ook schepen Caroline Maertens ziet heel wat potentieel in de opwaardering. “Het is niet alleen fijner voor het stadspersoneel, maar ook voor jubilarissen en mensen die naar het stadhuis gaan om zich in de echt te laten verbinden. Vroeger moesten die genoegen nemen met een foto op een nogal grauwe drempel van het stadhuis, nu zullen er heel wat meer mogelijkheden zijn om in het groen mooie foto’s te nemen.” De werken starten in november en lopen door tot het voorjaar. De tuin is enkel toegankelijk tijdens de openingsuren van het stadhuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.