Izegem breidt bossen met ruim 25 hectaren uit

Minister Zuhal Demir liet zich samen met burgemeester Bert Maertens, schepenen Caroline Maertens en Lisbet Bogaert en nog tientallen andere N-VA’ers (die niet op de foto staan) rondgidsen in het Rhodesgoed. © foto Frank
Redactie KW

Om en bij de 5 hectaren in domein Wallemote-Wolvenhof, tot 12 hectaren in het Rhodesgoed, 7 in het Merelbos en een gloednieuw Vageweenbos: de stad breidt het bosbestand aanzienlijk uit. “We maken effectief werk van de uitrol van ons klimaatplan”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA).

Het nieuws werd bekendgemaakt tijdens een interne activiteit van N-VA in het Rhodesgoed in Kachtem. Een gids nam de aanwezigen, waaronder ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op sleeptouw doorheen het nu al 40 hectaren grote domein.

Vageweenbos

Maar daar komt in de toekomst nog tot 12 hectaren bij. De eerste stappen hiertoe zijn gezet. Maar Kachtem krijgt nog meer bos. “In de Vageweenstraat wordt een lap grond die aanvankelijk bedoeld was als uitwijkmogelijkheid voor het voetbalveld beplant. Het gaat om een compensatiebos. Bomen die worden aangeplant omdat er elders moesten verdwijnen”, aldus de burgemeester.

Het bos kan tot een kleine 3 hectaren uitgroeien, de gronden zijn al eigendom van de stad. Wél wordt nog een zone vrijgehouden die kan fungeren als speelweide bijvoorbeeld, mocht het voetbalveld toch ooit nog moeten verhuizen.

Bosmolens

Heel snel wordt ook geschakeld op de Bosmolens. Daar zit een uitbreiding van domein Wallemote-Wolvenhof eraan te komen. Tussen de Leen- en de Wolvenhofstraat wordt vijf hectaren beplant. “De stad koopt de gronden aan en zorgt ook voor de beplanting. Hiervoor zijn wel subsidies voorzien”, legt burgemeester Bert Maertens uit.

“Later wordt dit overgedragen aan de provincie die eigenaar is van het huidige domein. Ook het onderhoud zal door de provincie verricht worden.” Op de site wordt ook nog een extra parking voorzien.

Extra groen

Tot slot wordt ook nog het Merelbos in Emelgem uitgebreid, ook hier worden aanpalende eigenaars eerst gepolst of ze bereid zijn grond te verkopen.

De bosuitbreiding is goed nieuws voor de bosarme regio. “We streven hiermee meerdere doelen na”, gaf de burgemeester nog mee. “Enerzijds engageren we ons zo voor een lagere CO-uitstoot. En tegelijk bieden we de inwoners extra groen. Want zeker in coronatijden, waarin volop gewandeld en gefietst wordt in eigen regio, merk je hoe sterk daar gebruik van gemaakt wordt.”

Aandacht voor Ventilus-project

Van het bezoek van de minister – en bij uitbreiding N-VA-aanwezigheid – maakten de actiegroepen tegen het Ventilus-hoogspanningsproject nog even gebruik om aandacht te vragen voor hun grieven. “Er wordt hier in het Rhodesgoed wel een aanzienlijke bosuitbreiding gepland, maar pal hierboven zijn hoogspanningskabels voorzien die de gezondheid van de bezoekers in gevaar brengen”, klonk het.

De actievoerders spraken ook even de minister aan, die stelde dat het dossier nog niet rond is en dat momenteel de alternatieven in kaart gebracht worden. (MI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.