Industrieterrein Kampveld beter beschermd tegen wateroverlast

© (Foto GST)
Redactie KW

Een nieuwe dijk, een verhoogde toegangsweg en een gescheiden rioolstelsel voor afval- en regenwater moeten ervoor zorgen dat het industrie terrein Kampveld in de toekomst niet meer af te rekenen krijgt met waterschade. Voor de werken sloegen de gemeente Oostkamp, de Vlaamse Milieumaatschappij en Aquafin de handen in elkaar. Donderdag 30 september werd dit alles officieel geopend in aanwezigheid van de gemeente, de Vlaamse Milieumaatschappij, Aquafin, de buurtbewoners en bedrijfsleiders.

Het bedrijventerrein Kampveld kende de voorbije jaren regelmatig wateroverlast. Zo veroorzaakte een overstroming tijdens de zomer van 2014 heel wat schade aan de bedrijven. Ook in 2011 en 2012 had het terrein te kampen met wateroverlast. Om het probleem grondig aan te pakken tekenden de gemeente Oostkamp, de VMM en Aquafin een totaalplan voor de bescherming van het bedrijventerrein uit met als zeer aanwezig item een nieuwe, anderhalve kilometer lange dijk, dicht bij de te beschermen bedrijfsgebouwen.

Zo neemt de dijk zo min mogelijk plaats in de vallei van de Hertsbergebeek in en blijft de ruimte in het valleigebied maximaal behouden voor waterberging. De dijk is voor een groot deel gerealiseerd op de percelen van de aanpalende bedrijven. Door de goede samenwerking met de private eigenaars kon het project rekenen op een groot draagvlak. De verhoogde Kampveldstraat verzekert daarnaast tijdens een overstroming ook de toegang tot het bedrijventerrein. Deze weg werd in het verleden regelmatig afgesloten omwille van wateroverlast.

Gescheiden rioolsysteem

Naast de aanleg van de dijk en verhoging van de Kampveldstraat werd ook geïnvesteerd in een gescheiden rioleringsstelsel. Het regenwater wordt voortaan via een bestaande gracht langs de binnenzijde van de dijk afgevoerd. Die gracht werd daarvoor uitgediept en aangepast. Zo kan ze maximaal water bufferen, infiltreren en afvoeren. Door de scheiding van regenwater en afvalwater zal in de toekomst de riolering minder vaak overstorten en kan de waterkwaliteit van de Hertsbergebeek verder verbeteren.

Investering

Totaalbedrag van de werken bedraagt 1.801.559,89 euro waarvan de gemeente Oostkamp 1.429.089,83 euro inclusief btw voor haar rekening neemt. Aandeel van de VMM bedraagt 372.470,06 euro. De Vlaamse Milieumaatschappij plant nog extra maatregelen om de capaciteit om water te bergen in de valleigebieden van de Rivierbeek en Hertsbergebeek te behouden en waar mogelijk ook te herstellen. Zo wil de VMM aan de Moerbrugsestraat en de spoorweg naast de warandeputten in de nabije toekomst een gecontroleerd overstromingsgebied aanleggen. De gronden die werden aangevoerd voor de realisatie van de bedijking rond bedrijventerrein Kampveld werden daar immers afgegraven. Het nieuwe overstromingsgebied zal meer ruimte voor water in de vallei van de Rivierbeek creëren. Dit is belangrijk om de veiligheid te verhogen, zeker gezien de toenemende kans op periodes met hevige neerslag ten gevolge van de klimaatverandering. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier