In Lombardsijde aangespoelde bruinvis overleden

De bruinvis werd ontdekt op het strand en in allerijl weggebracht. © Luc David
Piet De Ville

De bruinvis die zondag op het strand van Lombardsijde aanspoelde en naar het Boudewijn Seapark in Brugge werd overgebracht voor verzorging, is maandagnamiddag overleden.

Het waren wandelaars die het dier zondag hadden gespot op het strand in Lombardsijde. Pogingen om het dier terug in zee te krijgen, mislukten. De bruinvis bleef terug aanspoelen. Via de bevoegde diensten werd het naar Boudewijn Seapark gebracht voor verzorging. Het transport, waarbij het dier nat gehouden werd met vochtige doeken, verliep vlot. Bij het Boudewijn Seapark werd een echo genomen maar daarop was niets te zien. “De bruinvis werd hier door onze dierenarts verzorgd en kreeg de nodige medicatie. Het gaat om een volwassen mannetje van zo’n vijf jaar oud. Het is eerder uitzonderlijk dat we hier zo’n grote exemplaren binnen krijgen voor verzorging”, vertelt Greet Quaghebeur, manager van Boudewijn Seapark.

“Gisteren, maandagnamiddag dus, zag het er dan naar uit dat de bruinvis voldoende aangesterkt was om hem over te brengen naar het nog meer gespecialiseerde centrum Seamarco in Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland. Toen het transport met de bruinvis een klein uurtje onderweg was, ter hoogte van Sluis ongeveer, is het dan toch verkeerd gegaan en is de vis overleden. Momenteel hebben we nog altijd geen zich op de oorzaak voor het overlijden. De bruinvis zal nu naar De Veeartsenij in Gent gebracht worden voor een autopsie. Zo zal misschien toch duidelijk worden wat de doodsoorzaak kan geweest zijn. Het is natuurlijk spijtig dat het niet kon gered worden.”

Het dier werd verzorgd in Boudewijn Seapark.
Het dier werd verzorgd in Boudewijn Seapark. © GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.