https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

In de ‘KOM’ is iedereen welkom: bevriende architectes creëren kunstwerk met buurt in nieuw stukje natuur

© (Foto TP)
Redactie KW

Buurtbewoners van de Hommelhofstraat kozen voor een ontwerp van architectes Nele Santy (28) en Justine Morlion (26) om samen als kunstwerk in te richten op een nieuw plekje natuur met publieke boomgaard bij de vaart.

“We werkten het ontwerp uit tijdens de coronacrisis en zochten iets leuks om mensen samen te brengen”, vertelt Nele, die afkomstig is uit het Zonnebeekse Beselare. “We kozen voor een KOM. Dat verwijst naar de voormalige zwaaikom op deze plek: een verbreding in de vaart waar boten konden draaien. KOM zit ook in welkom, kom ’t eki ier, kom mor of en kom ’ter bie: een cirkel waarin bezoekers samenkomen en verbonden zijn met de natuur.”

“We hopen dat dit nieuw stukje Ieper bekend raakt en dat mensen er afspreken om te wandelen, fietsen en picknicken”, zegt Nele. “Kinderen kunnen spelen en klauteren op banken van 50 tot 100 centimeter die de glooiing van het landschap volgen. Zelfs klassen kunnen in deze cirkel – met diameter van 7 meter – bijeenkomen voor les over fruitbomen en natuur.”

Fruit plukken

In de KOM staat een appelboom. “Vanop de zitbankconstructie kan je fruit plukken”, zegt Justine, die haar roots heeft in het Ieperse Boezinge. “De gebruikte materialen zijn duurzaam. De fundering bestaat uit schroefpalen, een nieuwe methode waardoor we geen beton hoefden te gebruiken. De palen kunnen zonder grondverzet weer uitgehaald worden, als er ooit een herstelling zou nodig zijn. Het is een open geweven structuur die groen doorlaat. Het gebruikte tropisch hardhout zal vergrijzen en heeft geen onderhoud nodig, zodat het hier kan blijven voor de eeuwigheid. Later zullen we in de buurt houten KOM-borden aanbrengen, die de richting van ons werk aanwijzen.”

De vrouwen staken talloze uren in het ontwerp en de opbouw ter plaatse. “‘Papier is gewillig’, wordt wel eens smalend gezegd over architecten. Maar kijk, we konden ons mannetje staan en zijn blij dat het plan werkelijkheid werd. Zonder de buurtbewoners zou het niet gelukt zijn. Ze kwamen ons een hele week helpen en trakteerden met kerstomaatjes en snoep. We hebben de namen van de sponsors gegraveerd in het werk, want ook zonder hen was het niet mogelijk. Denk maar aan Leroy Breweries, die zorgde voor sfeer en gezelligheid met Hommelbier op de werf aan de Hommelhofstraat.”

Iepers schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) reageert tevreden op het werk, dat resulteert uit een wedstrijd door de stad. “Het biedt een grote meerwaarde voor de buurt, die zelf voor het werk koos.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.