Ieperse tamme kastanje is twaalfde bij verkiezing Europese Boom van het Jaar

Wie een bezoekje brengt aan de Vierstammige Overlever, kan een QR-code scannen. Dan komt de boom eigenlijk een beetje tot leven en vertelt ze zelf haar verhaal.© (Foto TOGH)
Wie een bezoekje brengt aan de Vierstammige Overlever, kan een QR-code scannen. Dan komt de boom eigenlijk een beetje tot leven en vertelt ze zelf haar verhaal.© (Foto TOGH)
Bron: Belga

Een duizendjarige steeneik die in het Spaanse Lecina staat, is woensdag verkozen tot Boom van het Jaar. De boom haalde het onder meer van een tamme kastanje uit Ieper.

De wedstrijd “Tree of the Year” wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association, een organisatie die wordt ondersteund door de European Land Owners Association en de Europese Commissie. De bedoeling is een boom te verkiezen die een interessant verhaal vertelt.

De steeneik staat in de kleine gemeente Lecina-Bárcabo in de comarca Sobrarbe in de provincie Huesca. “Dorpsfeesten vinden al een eeuwigheid plaats rond de boom”, zo vertellen de organisatoren van de wedstrijd. “De legende gaat zelf dat in een ver verleden heksen het Guaragebergte bevolkten en dat ze dansten en feestvierden rond de steeneik”.

Op de tweede plaats eindigde een plataan uit Italië, de derde plaats was voor een andere plataan uit Rusland.

De Belgische inzending, de “Vierstammige Overlever”, is een 160 jaar oude tamme kastanje in Ieper die vorig jaar verkozen werd tot Belgische Boom van het Jaar . Hij eindigde op een twaalfde plaats op veertien deelnemers.

De Europese finale werd in 2011 opgestart, door een stijgende populariteit van de nationale wedstrijden in verschillende landen. Sindsdien nemen er tot 16 landen per jaar deel aan deze internationale finale, waarin ook vooral wordt gekeken naar het verhaal van de boom en zijn symboliek. Een publieke stemming beslist over de winnaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.