Ichtegems gemeentebestuur start met een bijenproject

© RI
© RI
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Het lokaal bestuur is, in samenwerking met Regionaal Landschap Houtland, een bijenproject opgestart. Het koos ervoor het project, dat de naam “IchtegemZoemt!” kreeg, voor te stellen tijdens De Week van de Bij, van 30 mei tot en met 6 juni 2021.

“Tijdens De Week van de Bij” nemen we deel aan de spreukenactie van het Regionaal Landschap Houtland”, vertelt schepen van milieu Celesta Muylle. “Samen met 13 andere West-Vlaamse gemeenten plaatsten we in Ichtegem bij-bordjes met ludieke spreuken. Wat dacht je van ‘Sorry voor het kruid, maar anders sterven de bijen uit’ en ‘Minder grasmachien = meer bijen zien!’.”

Essentieel

“Ze geven aan dat op een welbepaalde plaats een maatregel genomen werd die bijen ten goede komt, want de bijen zijn immers van essentieel belang voor de kruisbestuiving, voedselproductie en de biodiversiteit.”

“En bovenop die spreukenactie gaan we, samen met een bijenwerkgroep, een concreet bijenactieplan opstellen. Maar er is meer, tijdens De Week van de Bij stellen we ook ons project ‘IchtegemZoemt!’ voor. Onlangs hebben we een bijenwerkgroep samengesteld. Die bestaat uit vrijwilligers met een brede interesse in bijen. Deze werkgroep zal de drijvende kracht worden binnen het project.”

“We zijn reeds uit de startblokken geschoten om een concreet bijenactieplan op te stellen gekoppeld aan acties. Naast alle acties die eraan komen uit het bijenactieplan is ook een belangrijke rol weggelegd voor onze groenarbeiders. Zo voorzien we onder andere een opleiding bijvriendelijk beheer van het openbaar domein voor onze groenarbeiders. En op bepaalde locaties in onze gemeente zal het groenbeheer aangepast worden in functie van de bijen. Op deze plaatsen zullen bermbordjes geplaatst worden die deze maatregel verduidelijkt.”

(RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.