Herbeleef de gouden tijden van de Zwinstreek

Redactie KW

In het Zwin Natuur Park werd zaterdag de spraakmakende belevingsexpo en de unieke fietstocht ‘herbeleef de gouden tijden van de Zwinstreek’ voorgesteld. De expo loopt van zaterdag 3 juli tot en met 7 november. Tickets zijn nu al verkrijgbaar.

“De hoogtechnologische belevingsexpo en de fietsroute met innovatieve virtual reality kijkers in de grensoverschrijdende Zwinstreek, brengen vanaf 3 juli de wereld van de middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven”, aldus Zwin-directeur Ina De Wasch.

“Door virtual reality (VR) laat een unieke fietsroute en een spraakmakende expo in het Zwin Natuur Park in 2021 nooit eerder getoonde beelden zien van de middeleeuwen, gebaseerd op innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Havens zoals Sluis, Monnikerede, Hoeke, Damme en Brugge waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de Zwinhavens verdwenen. In 2021 komen de vele verhalen opnieuw tot leven via innovatieve technologieën. Het project is uitgegroeid tot een internationaal project tussen Vlaanderen en Nederland.”

“In de middeleeuwen is Brugge, en bij uitbreiding Vlaanderen, groot geworden door de verbinding met de zee via de Zwingeul. Langs die geul was er een netwerk van voorhavens: een uniek systeem waardoor goederen, mensen en gedachten Vlaanderen binnen en buiten vaarden. De Zwingeul verzandde echter, en de Zwinhavens verdwenen, althans boven de grond…”

Internationaal verhaal

“Op basis van het innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent worden de Zwinhavens in 2021 virtueel terug tot leven gewekt in een expo en fietsroute. Het is het internationale verhaal van een handelsmetropool en een gebied onder invloed van water en zand.”

“De Verdwenen Zwinhavens gaan terug naar de bloeiperiode van Brugge en het Zwin in de 14de en 15de eeuw. Internationale handelsschepen lopen via de Noordzee de Zwingeul binnen. Via Sluis varen ze langs Muide (Sint-Anna-ter Muiden), Hoeke en Monnikerede tot in Damme. Daar worden de goederen overgeladen en tot in Brugge gebracht met kleinere schepen.”

“Op basis van het innovatief archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent worden de Zwinhavens nu virtueel terug tot leven gewekt in een expo en fietsroute. Het is het internationale verhaal van een handelsmetropool en een gebied onder invloed van water en zand.”

De expo loopt van 3 juli tot en met 7 november. Volwassenen betalen 10 euro online en 12 euro aan de kassa. De ingang voor kinderen tot 6 jaar is gratis. Reserveer online om zeker te zijn van je ticket en tijdslot. Vanaf 3 juli voor de expo voor het publiek geopend, maar tickets kunnen nu al besteld. Meer info op www.verdwenen-zwinhavens.be

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier