Grote veranderingen bij Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren: Verbouwingen starten deze lente

Het vaste team van VOC Beernem, met v.l.n.r. Manu Potin, voorzitter Philippe Decock en Emma Aeyels. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

2023 wordt het jaar van de vernieuwing voor het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Beernem. Met Philippe Decock staat er een nieuwe voorzitter aan het hoofd van de organisatie, er komt een nog professionelere werking en in het voorjaar starten de verbouwingswerken aan het centrum in het hartje van Bulskampveld.

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren heeft sinds kort een nieuwe voorzitter. Philippe Decock (57) uit Meulebeke, die samen met zijn echtgenote Veronique Vanhaverbeke meer dan dertig jaar de kledingzaak Verovan in Oostrozebeke openhield, staat nu aan het hoofd van de organisatie. “Als dierenliefhebber heb ik hier op een zondagavond eens een vleermuis binnengebracht en daarna werd ik hier vrijwilliger”, vertelt hij. “Dat deed ik drie jaar, tot ik in het najaar de vraag kreeg of ik voorzitter wilde worden.”

Met Decock, gesteund door de ook al nieuwe secretaris Sabrina Vanmaele, waait er meteen een nieuwe wind door het centrum. Dat is ook heel zichtbaar met een grondige poetsbeurt en herschikking van de locatie. “We moeten nog functioneler en efficiënter werken. De juiste mensen moeten op de juiste plek ingezet worden. Zowel de vaste mensen als de vele vrijwilligers. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter voor de dieren. We willen nog meer dieren erbovenop helpen en kunnen vrijlaten. Dat gaat niet in een vingerknip, dat is een werk van maanden.”

Totaalrenovatie

In het centrum kijken ze vooral uit naar de verbouwingswerken van de locatie in het hartje van Bulskampveld. Die zitten nu in de aanbestedingsfase en zouden nog dit voorjaar moeten beginnen. “Het is een totaalrenovatie van de locatie, waar ook de groendienst van de provincie zit”, legt het kabinet van bevoegd gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe uit. “De werken zullen gefaseerd gebeuren, zodat het opvangcentrum zijn werking zal kunnen voortzetten. De verbouwing van het centrum zal eerst aangepakt worden. De oplevering van heel het project staat gepland in het voorjaar van 2024, maar het vogelopvangcentrum zal al sneller zijn intrek kunnen nemen in het nieuwe en vernieuwde gedeelte.”

Zeer druk jaar, maar net geen record

Het VOC Beernem ving het voorbije jaar liefst 4.321 dieren op. Zeer hoge cijfers, maar net geen record. Het jaar daarvoor, in 2021, kregen 4.416 wilde dieren de nodige zorgen. “Het lockdown-effect begint af te nemen”, legt centrumverantwoordelijke Manu Potin uit. “Tijdens de coronacrisis gingen veel mensen in de natuur wandelen en kwamen ze daarbij soms dieren in moeilijkheden tegen. Dat zorgde voor een forse toename. Bovendien was de zomer van 2021 zeer nat, waardoor er een recordaantal egels werd binnengebracht. Die trend zien ook alle andere VOC’s in Vlaanderen. De verwachtingen zijn dat we dit jaar 4.500 à 4.600 dieren binnen zullen krijgen.”

Het centrum vangt vogels en wilde dieren op. “Meer dan 82 procent waren vogels, ongeveer 17 procent zoogdieren en we vingen ook enkele reptielen op. De top drie waren duiven (1.655), egels (513) en merels (295). 2022 was het jaar van vogelziektes. Door de vogelgriep, pokken en parasieten hebben we veel vogels niet kunnen redden. Met de egels hadden we dan weer een zeer goed jaar. Door een nieuwe werking, met andere protocollen en bakken, is het aantal dieren dat we in de natuur konden loslaten flink gestegen. Ongeveer 40 procent van de opgevangen egels konden we vrijlaten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier