Gilbert redt oude eik met uniek vogelhotel

Gilbert Defoort bij de oude eik die hij omvormde tot vogelhotel. Hoeveel nestkastjes hangen er?© BRU
Gilbert Defoort bij de oude eik die hij omvormde tot vogelhotel. Hoeveel nestkastjes hangen er?© BRU
Redactie KW

Gilbert Defoort (74) heeft een oude eik gered van een gewisse dood. De Kuurnenaar toverde de plek om in een heus vogelhotel. “Ik plantte de boom zo’n vijf jaar geleden. Zijn verdwijning door werkzaamheden kon ik niet laten gebeuren”, aldus Gilbert.

Nadat Gilbert zes jaar terug zijn elektrozaak gelegen in de schaduw van de Sint-Pieterskerk overliet, ging hij op zoek naar een nieuwe vrijetijdsbesteding. Die vond hij in knutselen. Zijn nieuwste creatie is sinds vorige week te bezichtigen voor zijn woning in de Marichaalstraat op de grens van Kuurne met Bavikhove, één van de trekpleisters trouwens het afgelopen weekend tijdens de Koning Ezelwandeling.

“In het verleden heb ik al heel wat tuinkunstwerken gemaakt”, zegt Gilbert. “Een eikenboom die ik zo’n 40 jaar geleden plantte, dreigde door werkzaamheden definitief te verdwijnen. Dat kon ik niet zomaar laten gebeuren. Na wat nadenken besloot ik er een flatgebouw met appartementen voor mezen van te maken. Om uiteindelijk ook andere vogels toegang te geven tot mijn nieuwe creatie, zorgde ik ervoor dat van enkele nestkastjes het aanwezige toegangsgaatje wat groter werd gemaakt.”

Wedstrijd

Hoeveel nestkastjes er precies in de zeven meter hoge eikenboom hangen, wil Gilbert niet verklappen. Hij houdt momenteel een wedstrijd onder de bezoekers van zijn nieuwste kunstwerk. Wie het juiste aantal nestkastjes kan raden, wordt door Gilbert beloond met een fles champagne. Zelf kunnen we alvast meegeven dat het er meer dan 300 zijn.

“Het is fijn te zien dat de eerste vogels al hun weg vonden naar het vogelhotel”, vervolgt Gilbert. “Maar mijn werk is nog niet af, gezien er in de boom nog enkele lege- en half behangen takken zijn. Daarom ga ik in het najaar opnieuw aan de slag om de lege plaatsjes in de boom verder aan te vullen met nestkastjes. Het is ook de bedoeling dat de boom in de toekomst volledig wordt ingenomen door de aangeplante klimop zodat hij opnieuw een groene kleur krijgt.”

Wie de boom wil bezichtigen, kan meteen ook genieten van de meer dan 6.000 paaslelies die Gilbert de afgelopen 35 jaar plantte in het kronkelige weggetje dat naar zijn huis loopt.

Prijskaartje

De afgelopen dagen kon de getransformeerde oude eikenboom van Gilbert op heel wat belangstelling rekenen van fietsers en wandelaars die stopten ter hoogte van de boom om er een selfie bij te maken.

Over het prijskaartje dat verbonden is aan zijn nieuwe creatie wil Gilbert het niet hebben. Ook het aantal uren dat hij besteedde aan het maken van zijn vogelhotel kan Gilbert niet precies inschatten. (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.