Gezinsbond Ingelmunster vereeuwigt opnieuw geboortes met een boom

Op 17 april 2021 werd de tweeling Lily en Liv geboren als kindjes van Spencer Debouver en Sofie Vancoillie uit de Ingelmunsterbosstraat. De tweeling heeft ook nog een zusje Tess. Grootouders Geert en Lina Vancoillie-Ooghe uit de Meulebekestraat waren ook bij de boomplanting aanwezig. (foto FODI)
Redactie KW

Op het speelterrein ter hoogte van de Olmen- en Hazelaarstraat, een zijstraat van de Elfjulisingel, verwelkomde de Gezinsbond 39 gezinnen en in totaal een 130-tal mensen voor de veertiende boomplanting. Er werden tien fruitbomen aangeplant, waaraan voortaan de namen hangen van de baby’s die present waren.

De Gezinsbond had geluk, want het regende niet tijdens deze bijeenkomst in openlucht. “Dit is onze veertiende boomplanting. We werden nog maar één keer geconfronteerd met hevige regenval. De andere keren was het vooral koud, maar daar kon iedereen zich naar kleden”, zegt Marleen D’haene, voorzitster van de Gezinsbond.

Na iedere boomplanting trakteerde de gemeente telkens met een (warm) drankje, zodat wie het koud had, vlug terug warm kreeg. Deze keer was dat niet mogelijk door corona.

Traditie verderzetten

Marleen D’haene vertelde dat de aanwezige kindjes werden geboren tussen 1 oktober 2020 en 30 september 2021 en dat de Gezinsbond deze boomplanting telkens laat plaatsgrijpen in het weekend van ‘Dag van de Natuur’. Vorig jaar kon de Gezinsbond door corona geen boomplanting houden. Dit jaar mocht deze activiteit wel plaatsvinden, maar de receptie was niet toegelaten.

“Het doet me plezier dat zoveel gezinnen, oma’s en opa’s toch op onze uitnodiging zijn ingegaan. De geboorte van een kindje is een moment dat we maar al te graag vastleggen. We nemen foto’s of houden een babydagboek bij, maar het is ook een leuk om een geboorteboom te planten. Het planten van een boom staat sinds jaar en dag symbool voor een lang en gelukkig leven.”

“Samen met het gemeentebestuur willen wij enerzijds onze omgeving voor onze kinderen groener en gezonder maken, en anderzijds een heel oude traditie verderzetten door elke geboorte te vereeuwigen met een boom. Bomen zijn leven, ze verbeteren de luchtkwaliteit, ze brengen rust en verhogen de waarde van onze omgeving.”

“Als Gezinsbond willen wij graag hieraan meewerken door het planten van geboortebomen in onze gemeente.”

“In Ingelmunster hebben we naast de grote woningbouw ook nood aan bomen en bossen. Ze zuiveren de lucht, stralen rust uit, zorgen voor de zuurstof en je wordt er gelukkig van”, zegt schepen van Leefmilieu Jean-Pierre Deven.

“Langs het kanaal wordt er een vrij grote groene strook in het centrum van onze gemeente voorzien. Het wandelpad langs het kanaal richting Emelgem, aangelegd door Westtoerisme, het recent Overmandelpad doorheen de Mandelmeersen aan ’t Schuttershuisje van Natuurpunt-De Buizerd, en het plein van de vroegere firma Desmet in de Waterstraat dat volgend jaar ook een groene bestemming krijgt.”

“Dit strekt zich verder uit tot aan de andere kant van de Brigandsbrug tot over de hondenweide, waar vorig jaar de boomplantactie van de Gezinsbond plaatsgreep. We voorzien ook een groene zone aan de andere kant van het kanaal, die zich zal uitstrekken van Izegem tot aan Oostrozebeke.”

Boomdiploma

Na de toespraken ontvingen de ouders een boomdiploma en een blokje met de naam van het kindje erop dat ze aan een van de tien fruitbomen mochten ophangen.

(Patrick D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.