Germain de zeboe ontsnapt uit zijn weide, brandweer moet exotisch rund gaan vangen

© (Foto BB)
Redactie KW

De Nieuwpoortse brandweer en het dierenreddingsteam van Brandweer Westhoek kwamen woensdagavond tussen in Ramskapelle (Nieuwpoort) om een uitzonderlijk dier te vangen: een minizeboe, een van de opvallendste en kleinste runderrassen ter wereld. Het ging om stiertje Germain van Karolien Vergauwe, die ontsnapt was uit zijn weide in de Molenstraat.

Het was een van de buren die de hulpdiensten verwittigde toen hij de zeboe zag lopen, uit vrees dat het dier zich op de rijbaan zou begeven. Op dat moment was Karolien Vergauwe van vakantiehoeve Polderrust al op de hoogte. “Germain zat plots buiten de omheiningsdraad. Hij maakte nooit aanstalten om ver weg te lopen en bleef in de buurt van zijn vrouwtje Lulu. Ze slapen normaal gezien in de schuur en ik was aan het wachten tot hij binnen zou komen”, getuigt Karolien. Maar plots stond de brandweer er. Karolien riep zelf nog de hulp in van een bevriende landbouwer en de dierenarts.

Gestrest door de zwaailichten

“Maar Germain was te gestrest bij het zien van al die zwaailichten en verdoven lukte niet meer. Uiteindelijk sprong Germain de gracht in, waar onze landbouwer hem kon vangen, een handje toegestoken door de brandweer. Een uur of twee na zijn ontsnappingspoging zat hij al te bekomen in zijn stal”, aldus Karolien. Germain is een Ethiopisch bultrugrund, een ondersoort van de zeboe. Ze spreekt over een uit de hand gelopen hobby.

“Ik ben een grote dierenliefhebber en heb onder meer nog struisvogels en speciale rassen van schapen en geiten zitten. Een kinderboerderij is het hier niet, maar wie komt logeren op de hoeve krijgt de dieren natuurlijk wel te zien”, voegt ze nog toe. Volgens haar is Germain nog niet zinnens geweest om nakomelingen te produceren met Lulu. “Maar erg vind ik dat niet. Want als er een kalfje zou komen, zou ik er toch geen afscheid van kunnen nemen. Ik ben namelijk niet van plan om een zeboeboerderij te beginnen”, lacht ze. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.