Gemeentebestuur Zwevegem wil 135 beuken omhakken in Kapel Milanendreef

GV
Redactie KW

De Kapel Milanendreef is één van de mooiste locaties van Zwevegem. Spijtig genoeg gaat de gezondheid van de beukendreef er volgens het gemeentebestuur op achteruit. “Nu verkeren de bomen in zo’n slechte staat dat rooien de enige oplossing is”, klinkt het.

De Kapel Milanendreef is de oudste en meest waardevolle dreef in Zwevegem. De ruim 500 meter lange dreef telt momenteel zo’n 135 beuken. Deze werden in de jaren ’30 aangeplant nadat de grauwe abelen die er oorspronkelijk stonden werden geveld. De Duitsers wilden daar immers een vliegveld aanleggen, dat echter nooit werd voltooid. De dreef was vaak het decor voor de processies naar de Milanenkapel.

Zwammen

Dat de bomen er in slechte staat verkeren, werd reeds in 2010 duidelijk. Diverse zwammen manifesteerden zich op de stammen of wortels, en veel bomen toonden dood hout of ijle kronen. De Groendienst had toen samen met een extern deskundige, één voor één alle bomen geïnspecteerd. Als gevolg van dit onderzoek werden toen enkele maatregelen getroffen. Zo kwam er een aangepaste boombemesting en zorgde men voor lichte mulching van de gazons onder en rond de bomen.

De bomen leken gered en de dreef werd zelfs op 5 mei 2017 erkend als beschermd dorpsgezicht door Onroerend Erfgoed.

Vervangen

Helaas werd bij een bomenonderzoek door Lukaboom in 2021 vastgesteld dat de dreef in een zeer slechte staat verkeert. “Na overleg met Onroerend Erfgoed werd beslist de beuken te vervangen door linden en voor de onderbeplanting zullen we kijken voor kleine struiken.”, wist schepen Kristof Vromant (LB) te melden.

Volgens de schepen is het de bedoeling dat tegen eind februari alle bomen gerooid zijn en de aanplant van de nieuwe bomen tegen eind dit jaar voltooid is. “Het zal dan wel nog een tiental jaren duren eer we terug kunnen spreken van een dreefeffect.”, aldus de schepen die er nog aan toevoegt dat de bomen in dergelijk slechte staat verkeren dat het hout zelfs niet meer kan gebruikt worden als biomassa.

(GV)

De gemeente organiseert nog een bewonersvergadering op 19 januari waar alles zal verduidelijkt worden. Deze vindt plaats om 19 uur in het Gemeentepunt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.