De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
De Vlaamse overheid wil dat de gemeente één extra boom per inwoner aanplant. Daar is extra grond voor nodig. Gisteren besprak de gemeenteraad de aankoop van 1,8 hectare van de kerkfabriek Sint-Clemens aan de Dorpsstraat in Klemskerke-dorp. Op de kritiek dat hier landbouwgrond ingenomen wordt door natuur, antwoordde burgemeester Wilfried Vandaele dat het hier gaat om gronden met de bestemming woonuitbreidingsgebied en dus niet om landbouwgebied. De Vlaamse overheid wil dat de gemeenten woonuitbreidingsgebied niet langer bebouwen.
Kleine meerderheid
De aankoopprijs van de grond wordt geschat op 100.000 euro, maar de gemeente krijgt hiervan 90 procent terug via het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Die subsidie is inmiddels toegekend. Op de aangekochte grond wil de gemeente een nieuw, publiek toegankelijk, bos aanleggen.
“Volgens de voorwaarden van de subsidie krijgen we hier drie jaar de tijd voor. De bosgroep Houtland heeft hiervoor al een bebossingsvoorstel en beplantingsplan opgemaakt”, legt schepen van Leefmilieu Hilde Dhondt uit.
“Zo zetten we opnieuw een mooie stap naar een groenere en meer duurzame leefomgeving in onze gemeente.” De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd: oppositiepartij Bewust stemde tegen, meerderheidspartij Lijst Burgemeester stemde voor. Samen Vooruit onthield zich.
“De reden hiervoor is dat de betrokken inwoners nooit werden bevraagd en zelfs nooit werden ingelicht. Enkelen onder hen hebben recent hun woning aangekocht in de nieuwe verkaveling die aan die grond grenst, met de garantie dat er levenslang een prachtig zicht over de velden zou zijn. Ontwikkeling van dit woonuitbreidingsgebied is daar, zoals de burgemeester zelf bevestigt, immers onmogelijk. En nu krijgen die inwoners, zonder welk danige inspraak ook, in de toekomst een bos voor hun deur”, aldus Marleen De Soete.
“Geen planschade”
“Die grond is woonuitbreidingsgebied, reservegebied om een eventuele woonbehoefte in de toekomst op te vangen”, legt burgemeester Wilfried Vandaele uit. “Gemeenten kunnen ze enkel nog laten bebouwen als ze daarvoor een speciale procedure doorlopen. Levenslange garantie dat er nooit gebouwd kan worden, is onzin.”
“Dat zou alleen kunnen als de gemeente die zones herbestemt in landbouw of natuur, maar dan moeten we ook planschade betalen voor de waardevermindering die dat met zich brengt. Door zelf aan te kopen, moeten we geen planschade betalen, kan de buurt zeker zijn dat er niet gebouwd wordt, en we krijgen 90 subsidie van de Vlaamse overheid.”
(WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier