Gewonde bruinvis gered op Nieuwpoorts strand

Het dier is gekwetst aan een zijflipper.© MVO
Het dier is gekwetst aan een zijflipper.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vrijdagavond kreeg Luc David, zeehondenhoeder en natuurgids uit Nieuwpoort, een oproep van een visser die een gestrande bruinvis had opgemerkt. Samen met Aäron Fabrice de Kisangani van de Proper Strand Lopers haalde hij de gekwetste bruinvis van het strand. Het dier wordt vanavond nog naar een opvangcentrum gebracht.

“Aäron en ik haastten ons naar het strand waar we de bruinvis aantroffen nadat een visser ons had verwittigd”, vertelt Luc. “ Hij leefde nog, maar was gekwetst aan een zijflipper , blijkbaar had hij een virale infectie. Samen met Aäron heb ik de bruinvis in een waterplas gelegd aan het strandhoofd zodat we het zeezoogdier voldoende vochtig konden houden.”

“We hebben ook direct gecommuniceerd met de brandweer en de marinebiologen van het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen). Het had geen zin om het dier terug in zee te duwen omdat het toch zou sterven aan de verwondingen of de infectie. Samen met de brandweer werd het dan overgebracht naar de zeedijk waar Jan Haelters van het KBIN het kwam ophalen.”

‘Hopen op goede afloop’

“Indien het dier te zwaar gekwetst is, wordt het uit zijn lijden verlost. We hopen op een goede afloop en we kunnen maar ons best doen. Een bruinvis is de kleinste van de walvissoorten en lijkt op dolfijnachtigen . We blijven ons verder inzetten, ongeacht of het goed of minder goed afloopt! Nog vanavond wordt de bruinvis naar een opvangcentrum gebracht, fingers crossed dus!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.