Eneco Clean Beach Cup voorgesteld: “Steeds meer mondmaskers op strand en in zee”

We zijn niet voor niets ‘Brugge die scone’”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V).© Davy Coghe
We zijn niet voor niets ‘Brugge die scone’”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V).© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In het Koningin Astridpark in Brugge werd zondagochtend de nieuwe editie van de Eneco Clean Beach Cup op 12 september voorgesteld. De Icarus Surfclub in Zeebrugge is dit jaar de uitvalsbasis van deze grote strandschoonmaak.

Na meer dan tien jaar is het intussen wel een traditie geworden. In de lente worden onze Vlaamse stranden massaal opgeruimd tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Dit jaar gaat het er echter iets anders aan toe: na een uitgestelde editie vorig jaar, wegens de coronacrisis, vindt Eneco Clean Beach Cup dit jaar plaats op 12 september; na de toeristische zomermaanden dus.

“Na een dik jaar corona-ellende liggen onze stranden er allesbehalve netjes bij”, zegt Sven Fransen, surfer en bezieler van de Eneco Clean Beach Cup. “De impact van een jaar social distancing heeft ons gezamenlijk duurzaamheidsengagement blijkbaar geen deugd gedaan. De boodschap is volgens mij duidelijk: mensen missen elkaar en de natuur heeft nood aan mensen die samen komen, en opkomen, voor een schonere toekomst.”

11,5 ton strandafval

Volgens Sven Fransen zijn de cijfers nog steeds om van te duizelen: In 2019 ruimden surfers en andere vrijwillige zwerfvuilophalers maar liefst 11,5 ton strandafval op over een afstand van 76,5 kilometer. En uit een nota van het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat op de zeebodem van het Belgische deel van de Noordzee gemiddeld 126 afvalitems per km² voorkomen. Maar liefst 90 % van dat afval is plastic. Op de Vlaamse stranden zijn er gemiddeld 137 items per 100 meter vloedlijn te vinden.

Het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu. Na sigarettenpeuken, plastic zakjes, flessendopjes en visserstouwen- en netten heeft onze zee er dus een nieuwe vijand bij.

“Dagjestoeristen brengen dus heel wat afval met zich mee en laten dat jammer genoeg ook achter op het strand. Bovendien duikt er dit jaar een nieuwe boosdoener op: mondmaskers”, gaat Sven Fransen verder. “Via de wind en de waterlopen komt dit nieuwe afval in onze zee terecht. Het kan tot 450 jaar duren vooraleer mondmaskers afbreken in het milieu. Na sigarettenpeuken, plastic zakjes, flessendopjes en visserstouwen- en netten heeft onze zee er dus een nieuwe vijand bij.” Reden genoeg dus om opnieuw een grote strandschoonmaak met bijhorende sensibiliseringscampagne te organiseren.

19 locaties langsheen de Belgische kust

Langsheen de Belgische kust, van Knokke-Heist tot De Panne, wordt op negentien locaties deelgenomen aan de Eneco Clean Beach Cup; voornamelijk vanuit surf- en andere watersportclubs. De Icarus Surfclub in Zeebrugge is dit jaar de hoofdlocatie. Studio Brussel is opnieuw mediapartner en zal ook zorgen voor de nodige animatie rondom de Icarus Surfclub.

Nieuw is dat nu ook Nederland, met zes locaties, deelneemt aan deze grote strandschoonmaak. “Het is vanzelfsprekend dat wij deze actie, met Zeebrugge als hoofdlocatie, ten volle ondersteunen. We zijn niet voor niets ‘Brugge die scone’”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die in dit verband ook verwijst naar de sensibiliseringsactie Fan van Brugge Oltied Schoane, waarbij welgeteld 361 zogenaamde ‘zwerfvuilvrijwilligers’ zich dagelijks inzetten om de stad proper te houden.

Alle verdere info is te vinden op www.enecocleanbeachcup.be

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier