Elk jaar maken minder padden oversteek in Bergstraat in Kemmel

Jordi Degrande aan de paddenoversteek.© EF
Jordi Degrande aan de paddenoversteek.© EF
Redactie KW

De afgelopen week werd de paddendraad in de Bergstraat in Kemmel weggehaald. Uit de tellingen blijkt dat ook dit jaar het aantal padden dat de oversteek maakt, daalt. “Dit jaar konden er 316 overgezet worden. Het gemiddelde over de jaren heen staat op 647 exemplaren. Het jaar met het laagste aantal blijft 2007 met 253 exemplaren,” weet Jori Degrande van Bufo Heuvelland.

Jori Degrande heeft alvast een aantal verklaringen voor deze lage cijfers. “De padden trekken niet elk jaar over de straat heen naar hun ‘landverblijf’. Er zit de laatste jaren ook heel wat meer vis in de kasteelvijver van de Warande in Kemmel.”

“Het ware voor de amfibieën goed moest er eens wat vis kunnen afgevangen worden en de helling van de zuidgerichte rand van de vijver iets minder stijl gemaakt worden. Maar de visserij heeft uiteraard ook zijn plaats. Een andere optie is misschien om de net lager gelegen vijver beter in te richten voor amfibieën. Dat betekent dat er gezorgd wordt voor meer lichtinval zonder visuitzet en visvangst.”

Net als de voorbije jaren werden geen groene kikkers waargenomen. “Maar zoals geweten trekken deze later en kunnen de meeste gewoon over de draad springen zodat dit aantal een vertekend beeld geeft. Tenslotte werden ook geen salamanders waargenomen. Daarnaast konden er tien bruine kikkers overgezet worden. Ietwat onder het gemiddelde van dertien.”

Padden rapen

Tijdens de periode van de paddentrek, tussen februari en april kwamen ook een aantal Heuvellandse klassen op bezoek.

“Aan de hand van een presentatie gaf ik hen telkens eerst wat algemene info en een kort overzicht van de soorten aan de hand van foto’s en het aangeven van de specifieke kenmerken, op maat van hun leeftijd. Daarna werd de draad getoond, het systeem uitgelegd en mochten ze zelf eens padden rapen. Als afsluit liet ik telkens enkele padden en/of kikkers te water zodat ze die ook zwemmend konden waarnemen”, besluit Degrande.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.