Eindelijk een oplossing om overlast van meeuwen tot minimum te herleiden in Oostende?

Meeuwen pikken vuilniszakken open.
Meeuwen pikken vuilniszakken open.
Gillian Lowyck

Het is een bekend fenomeen in Oostende: wanneer de vuilnisbakken ‘s morgens vroeg worden opgehaald, zijn de meeuwen de vuilniskar gegarandeerd voor. Ze pikken de zakken open en strooien het afval in het rond. Recent kreeg onze redactie daar nog klachten en bijhorende foto’s uit de Nieuwlandstraat over binnen. De stad riep de afgelopen jaren tal van maatregelen in het leven om de overlast van de meeuwen tot een minimum te beperken. Zonder veel succes. Sinds 2020 zet de stad een meeuwenteam in. De resultaten zijn positief. Is er eindelijk een oplossing gevonden? “

Haakjes aan lantaarnpalen, kleurrijke vliegertjes, roofvogels… You name it , stad Oostende heeft het geprobeerd. Sinds de natuurlijke habitat van meeuwen meer en meer ingenomen werd door de mens, moest de vogel noodgedwongen uitwijken naar de stad. Gevolg: meer en meer meeuwen maken een nest op platte daken, in dakgoten enzovoort. Ze zorgen voor lawaaioverlast, pikken vuilniszakken kapot… Het is een oud zeer.

Sinds vorig jaar is er daarom een meeuwenteam actief in de stad. Het team opereert onder de vleugels van het Vogelopvangcentrum. Oostendenaars kunnen het team contacteren. De teamleden geven dan advies en bekijken of ze bijvoorbeeld netten op het dak kunnen plaatsen of de eieren in meeuwennesten vervangen door valse eieren.

“De aanpak van het meeuwenteam werkt”, zegt bevoegd schepen Silke Beirens (Groen). “Het team gaat langs bij de mensen die de melding doen en we horen dat dit geapprecieerd wordt. Het is ook veel meer dan gewoon een interventie. Er is nauw contact met de bewoners.”

Kennis en expertise

Het is niet altijd nodig dat er nesten worden verwijderd of eieren vervangen. Soms geeft het team advies aan de mensen: wat ze kunnen doen om de nesten volgend jaar te voorkomen, bijvoorbeeld.

“We mochten vorig jaar heel positieve reacties ontvangen”, gaat de schepen verder. “We pakken het wat menselijker aan, met kennis en expertise. Meeuwen horen nu eenmaal bij de kust en het komt erop neer dat we moeten leren samenleven met hen. Ze zullen er altijd zijn. We leggen de verantwoordelijkheid ook bij de burger zelf, met tips van het meeuwenteam. Wat kunnen zij doen om overlast te voorkomen?”

Geen haakjes meer

Doordat de meldingen van meeuwennesten nu bij het meeuwenteam terechtkomen, is de workload van de brandweer fel verminderd. De brandweer wordt enkel nog ter ondersteuning gevraagd bij moeilijk bereikbare plekken. Ter vergelijking: in 2019 kreeg de brandweer 265 meldingen over meeuwennesten. Het meeuwenteam kreeg in 2020 307 meldingen. De brandweer nam trouwens alle eieren weg, het meeuwenteam doet dit enkel op plaatsen waar er effectief overlast is. Dit jaar zijn er al 195 meldingen geregistreerd. Er waren 166 interventies en er zijn 110 nesten behandeld.

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.

Silke Beirens wijst erop dat er een heleboel maatregelen uit het verleden wel nog gebruikt worden. “Neem bijvoorbeeld de haakjes aan de palen. Die werken. En akkoord, meeuwen zijn slimme dieren en sommigen onder hen hebben ontdekt hoe ze toch vuilniszakken kunnen openpikken aan zo’n haakje. We krijgen nog altijd aanvragen voor nieuwe haakjes, maar hangen er geen nieuwe meer. Dit is niet meer toegelaten door afvalbeheerder Suez, omdat men de vuilniszakken hoog moet optillen.”

“Nog een extra aandachtspunt is het feit dat meeuwen vooral gaan voor organisch afval. Je groente- en fruitafval composteren, is dus de boodschap. Ook de ondergrondse afvalstraten zijn een deel van de oplossing. Zo moeten mensen niet wachten tot de dag van ophaling om hun huisvuilzak kwijt te raken.”

Echte eieren uitgebroed

Ook de nepeieren worden nog steeds ingezet. “De echte eieren worden meegenomen en uitgebroed. Die vogels worden geringeld en weer uitgezet, buiten het stadscentrum. Opvallend: zij worden niet meer in de stad gesignaleerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier