Eerste spadesteek voor natuurherstelproject in De Blankaart

Wim Destoop, Bart Vangansbeke en Minister Demir steken de spade in de grond om de Blankaart te vernatten.© Elise Demaeght
Wim Destoop, Bart Vangansbeke en Minister Demir steken de spade in de grond om de Blankaart te vernatten.© Elise Demaeght
Redactie KW

Zaterdag gaf Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir het startschot voor enkele natuurherstelwerken in natuurgebied De Blankaart en de Uitkerkse Polder. Natuurpunt en PepsiCo willen hiermee het waterbergend vermogen van het gebied vergroten. Door de heraanleg van laantjes, grachten, kreken en natte weides zal er meer ruimte zijn voor water en waterminnende planten en dieren.

Waterrijke natuur is een bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Natuurgebieden houden grote hoeveelheden water vast bij hevige regen, ze zorgen ervoor dat het water de kans krijgt om te infiltreren en ze geven het langzaam weer af bij droogte. Bovendien zijn waterrijke gebieden ook hotspots voor biodiversiteit, het zijn schatkamers van de natuur waar heel wat waardevolle planten en dieren leven.

“Met de Blue Deal wil de Vlaamse regering investeren in meer natte natuur waar water maximaal vastgehouden wordt én kan infiltreren in de bodem”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het in stand houden van natte natuur is één van de beste manieren om ons te wapenen tegen droogte en tegelijk meer natuurlijke buffers te hebben voor hevige regenval. Pepsico en Natuurpunt zijn ambassadeurs voor een gezonder en klimaatrobuuster Vlaanderen en een voorbeeld voor anderen om onze doelstellingen mee om te zetten in de praktijk.” Samen met Wim Destoop (PepsiCo) en Bart Vangansbeke (Natuurpunt) stak de minister de spade in de grond om de natuur te vernatten in De Blankaart.

“De Blankaart is één van onze meest waardevolle waterrijke gebieden. We willen dat water nog meer de kans geven om te infiltreren. Daarom is er een systeem uitgedacht van grachten en greppels dat ervoor zorgt dat bij hoge waterstanden het overstromingswater tot diep in het grasland geleid wordt. Daar krijgt het de kans om geleidelijk in de bodem te sijpelen in plaats van versneld afgevoerd te worden naar de IJzer”, zegt Bart Vangansbeke, voorzitter Natuurpunt.

Wim Destoop, PepsiCo: “PepsiCo zet zich al heel wat jaren in om efficiënter om te springen met het waterverbruik in onze landbouw- en productieactiviteiten. In gebieden waar zoetwater schaars is, zoals in West-Vlaanderen, streven we ernaar dat onze fabrieken in 2025 het water 100% aanvullen. We hebben hier in West-Vlaanderen 2 fabrieken, in Zeebrugge en Veurne, en daarom kiezen we ervoor om samen met Natuurpunt en de Vlaamse overheid de nabijgelegen waterrijke natuur in De Blankaart en De Uitkerkse Polder te helpen herstellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier