Eerste privé volkstuin in Wilskerke: “Al wachtlijst voor volgend jaar”

Johan Töpke en Marc Buelens gingen op zoek naar een nieuwe locatie voor volkstuintjes en vonden die dankzij Eddy Durnez in Wilskerke. In een mum van tijd kwamen zich heel wat hobbytuiniers aanmelden.©luc cassiman
Johan Töpke en Marc Buelens gingen op zoek naar een nieuwe locatie voor volkstuintjes en vonden die dankzij Eddy Durnez in Wilskerke. In een mum van tijd kwamen zich heel wat hobbytuiniers aanmelden.©luc cassiman
Paul Bruneel

Er was enkele maanden geleden nogal wat commotie toen het gemeentebestuur van Middelkerke aankondigde dat de volkstuinen De Kluitenduikers in de omgeving van het sportpark in Middelkerke gingen verdwijnen. Enkele verwoede tuinliefhebbers bleven niet bij de pakken zitten en gingen op zoek naar een andere, goed gelegen locatie. Onder impuls van Johan Töpke en Marc Buelens werd een eerste privé volkstuin ‘Zeegroentje’ in de Fleriskotstraat in Wilskerke opgestart.

“Het is nu al een ongelofelijk succes”, zegt Johan Töpke. “We zitten zelfs al met een wachtlijst voor volgend jaar. Volkstuin Zeegroentje is trouwens uniek in België, want in de toekomst zullen de volkstuinen volledig omringd zijn door een reusachtige wijngaard.”

“De volkstuinen zijn een sociaal gebeuren en brengen heel wat mensen bij elkaar. Er zijn ervaren tuinders, maar ook mensen met minder groene vingers, iedereen kan er leren van elkaar. Je hoort hier ook allerhande dialecten spreken en dat betekent dat hier mensen samenkomen vanuit alle windstreken.”

Johan Töpke was een van die mensen die een volkstuintje had in Middelkerke. “Ik heb eigenlijk geen groene vingers, maar ik kreeg de microbe te pakken en weet je, in het begin kon ik er beter over babbelen dan het te doen. Ondertussen is het voor mij een mooie hobby geworden”, zegt Johan Töpke.

Perfect bereikbaar

Ook zijn kompaan Marc Buelens had een volkstuintje op het voormalige terrein De Kluitenduikers. Hij zette zich voor 100% in om een nieuwe locatie te vinden. “We wilden iets vinden dat perfect bereikbaar is voor inwoners van zowel Middelkerke, Westende, Lombardsijde als Wilskerke. Dankzij Eddy Durnez, bekend van de proefwijngaard Zeewientje hebben we een terrein gevonden in Wilskerke, vandaar ook de naam Zeegroentje” zegt Marc Buelens.

“In deze coronatijd gaan veel mensen op zoek naar een nieuwe hobby en dan liefst nog in de vrije natuur” – Johan Töpke

Het nieuws raakte vlug bekend en in een mum van tijd kwamen zich heel wat hobbytuiniers aanmelden om een stukje grond te bemachtigen. “Na rondvraag bij de voormalige tuiniers die in Middelkerke hun tuintje hadden, was er weinig interesse omdat heel wat van hen, wegens plaatsgebrek of oudere leeftijd, hun tuinmateriaal hadden opgeborgen of een andere oplossing hadden gevonden” geeft Johan Töpke mee, “maar de aanvragen van nieuwe mensen stroomden binnen. Het is opvallend dat in deze coronatijd veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe hobby en dan liefst nog in de vrije natuur.”

WhatsApp-groep

De volkstuintjes in Wilskerke hebben een oppervlakte van 90 m², ruim genoeg om te tuinieren. “De tuiniers in de nieuwe volkstuin Zeegroentje zijn verbonden via een WhatsApp-groep waar belangrijke items kunnen worden gedeeld, hierdoor kennen ze elkaar ook enkel met de voornaam, we houden rekening met de GDPR-wetgeving. Er is ook een private Facebookgroep ‘Volkstuin Zeegroentje’ en ook daar kunnen uiteraard ideeën en ervaringen worden uitgewisseld” zegt Johan Töpke.

Uitbreiding tot 53 percelen

Volgens de initiatiefnemers zijn de volkstuintjes ideaal gelegen in de zware kleigrond die heel goed water en mineralen vasthoudt waardoor je minder moet begieten en bemesten. Eddy Durnez liet hen al weten dat de site volgend jaar kan worden uitgebreid tot 53 percelen.

Wie interesse heeft, kan nu al een volkstuintje reserveren voor volgend jaar. Dat kan via buelensmarc@outlook.be of johan.topke@gmail.com. Het is ook altijd mogelijk om even langs te lopen in de Fleriskotstraat, de tuintjes zijn gelegen vlak naast de wijngaard Zeewientje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.