Duin in Raversijde moet zand op de weg vermijden bij stormweer

Redactie KW

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) zal volgende week starten met de aanleg van een duin voor de dijk van Raversijde. Die duin moet zand opvangen zodat het niet op de rijbaan terechtkomt bij stormweer of hevige wind. Daar waren in het verleden al vaker problemen mee. De aanleg van de duin kadert in een proefproject om te kijken hoeveel zand de duin precies zou opvangen.

Stormweer aan de kust zorgt in Raversijde vaak voor extreme zandoverlast op de kustbaan en de tramsporen. Een duin voor de dijk moet daar een structurele oplossing vormen om dit zand op te vangen. Volgende week starten het MDK en stad Oostende met de aanleg van een duin voor de dijk op het strand van Raversijde. Over een lengte van ongeveer 700 meter zullen er voor de dijk verschillende vakken van 10 maal 10 meter aangeplant worden met rijshouthagen en helmgras.

De vakken met helmgras zullen door de wind natuurlijk aangroeien met zand waardoor op termijn een duinstrook ontstaat. Die duinstrook moet er dan voor zorgen dat het zand op het strand blijft. Dat is meteen ook een goede zaak voor de zeewering. Het MDK zal in samenwerking met de academische wereld onderzoeken of de duin werkt.

“In eerste instantie willen we nagaan in welke mate de duinenstrook zand kan opvangen. We weten dat er een groot potentieel is om het zand op te vangen maar concrete cijfers ontbreken. Graag zouden we in de vakken experimenteren met verschillende samenstellingen, zo kunnen we meer te weten komen en kunnen we deze oplossing in de toekomst ook toepassen in andere kwetsbare zones langs onze kust”, vertelt projectingenieur Daphné Thoon.

De aanplant van het helmgras start op 1 maart en moet tegen het einde van die maand afgewerkt zijn. Omdat de aangeplante vakken nog niet meteen op volledige capaciteit zand kunnen opvangen, zal er tussen de dijk en de aanplanting een geul van ongeveer één meter diep voorzien worden. Die geul moet dienen als eerste zandvang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier