Diksmuidse groen- en milieudienst valt in de prijzen

V.l.n.r. Wouter De Zutter (diensthoofd openbare ruimte), Beny Vanderjeught (groendienst), Nico Deblauwe (teamleider groen), François Vandenabeele (groendienst), Frank Decraemer (groendienst), Martin Obin (schepen voor parken en plantsoenen)© Stad Diksmuide
V.l.n.r. Wouter De Zutter (diensthoofd openbare ruimte), Beny Vanderjeught (groendienst), Nico Deblauwe (teamleider groen), François Vandenabeele (groendienst), Frank Decraemer (groendienst), Martin Obin (schepen voor parken en plantsoenen)© Stad Diksmuide
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Eind 2020 deelde de Vereniging voor Openbaar Groen haar groenawards uit, de Oscars voor de Vlaamse groendiensten zeg maar. Diksmuide behaalde een prachtig resultaat binnen drie categorieën: bijenvriendelijke gemeente, gemeente in bloei en groene gemeente.

De Diksmuidse groen- en milieudienst vormt samen met de wegendienst de cel openbare ruimte. De dienst bestaat uit de groendienst met 19 medewerkers en de dienst afvalbeheer met 7. Het takenpakket varieert van het groenonderhoud, de jaarlijkse bebloeming tot de werking van het recyclagepark en het verwijderen van zwerfvuil. Een lange takenlijst die zeker in een gemeente die zo’n grote oppervlakte beslaat elk jaar opnieuw heel wat inzet en creativiteit van de medewerkers vraagt.

Bijenvriendelijke gemeente

Diksmuide blonk in eerste instantie uit in de categorie ‘bijenvriendelijke gemeente’. Van de 96 gemeenten die meedongen naar de titel ‘bijenvriendelijkste gemeente’ belandde Diksmuide in de top 3. Enkel kleppers Gent en Brugge scoorden net iets beter. Afgelopen zomer konden gezinnen spelenderwijs meer te weten komen over het Diksmuidse bijenbeleid tijdens de bijenwandeling. Daarnaast onderneemt de dienst heel wat initiatieven om bijen en biodiversiteit bij uitbreiding, te versterken. Zo wordt er consequent gekozen voor planten waar insecten van houden, worden bomen gefaseerd geknot zodat beestjes leefruimte behouden en stapt de groendienst af van uniforme beplanting. Kiezen voor planten die op verschillende momenten bloeien is beter voor onze insecten, en ziet er tegelijkertijd mooi uit in het straatbeeld.

Diksmuide in Bloei

“Ook de bebloeming is jaarlijks een grote klus voor de groen- en milieudienst”, benadrukt schepen Martin Obin. “Diksmuide kreeg het hoogste aantal symbolische bloemetjes van de jury. Vooral het feit dat onze stad zowel een voorjaars- als zomerbebloeming voorziet, alles in eigen beheer doet, nieuwe variëteiten uitprobeert en op het openbaar domein heel wat plantvakken met eenjarige bloemen omvormt naar borders met vaste planten, sprong in het oog van de vakjury. Bovendien werd onze stad uit alle deelnemende Vlaamse steden verkozen om Vlaanderen dit jaar te vertegenwoordigen op de Europese groen- en leefmilieuwedstrijd Entente Florale Europe. Een bijzondere eer en uitdaging die onze groen- en milieudienst vol goesting aangaat samen met collega’s van de andere stadsdiensten. Een internationale vakjury komt kort voor de zomer langs voor een bezoek aan onze stad. Thema van de wedstrijd is ‘leefbare stad’, waarbij stedenbouwkundige planning, duurzaamheid, landschap en groen, leefmilieu, toerisme, recreatie en participatie criteria zijn die gequoteerd worden.”

Groene gemeente

Binnen het thema ‘groene gemeente’ schreef Stad Diksmuide zich in met het project de IJzerboomgaard. “Dat leverde de zilveren medaille op in de categorie landschapspark”, vervolgt schepen Obin. “Naast een geldprijs ontving Diksmuide de labels ‘Zonder is gezonder’ en ‘Waterproof’. Het eerste label verwijst naar het herbicidevrij ontwerp. Door al in de ontwerpfase voor bepaalde materialen te kiezen zorg je ervoor dat er bij later onderhoud minder of geen chemische onkruidverdelgers nodig zijn. Het tweede label verwijst naar het watervriendelijke aspect: het voorzien van waterbuffering en -infiltratie, een beperkte hoeveelheid gesloten verhardingen, waterdoorlatende parkeerterreinen, etc. Ondertussen steken de eerste voorjaarsbloeiers in onze stad de kop op. Ook de jaarlijkse zomerbloeiers werden ondertussen besteld. Halfweg mei gaan de bloemetjes de grond in, zodat onze stad weer baadt in een bloemenzee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier