https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed vraagt hulp voor baviaan Andrea: “Tandingreep nodig zodat ze opnieuw vol goesting kan eten”

© (Foto De Zonnegloed)
Redactie KW

Baviaan Andrea uit dierenopvancentrum De Zonnegloed uit Vleteren heeft hulp nodig. De Zonnegloed vraagt financiële hulp voor haar tandingreep. “Door jarenlang als huisdier te leven en verkeerde voeding te krijgen, heeft ze veel slechte tanden die haar veel pijn bezorgen en het eten bemoeilijken, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert.

“Andrea is één van onze oudste vrouwelijke bavianen en heeft er een heel triest verleden opzitten. Ze heeft jarenlang als huisdier gediend en kon niet in haar natuurlijke omgeving opgroeien. Ze werd opgesloten in een klein kooitje en haar tanden zijn enorm slecht door jarenlang slechte voeding te krijgen. Natuurlijk speelt haar ouderdom ook wel een rol”, zegt verantwoordelijke Karel Ackaert. “Een primaat moet vooral veel groenten krijgen. De juiste brokken met miniralen en vitaminen, de juiste bladeren en takken, beperkt fruit.. Absoluut geen suikerrijke voeding zoals de restjes van de bakker zijn boterkoeken, snoep en taartjes die ze in haar vorig leven kreeg. Daar kunnen primaten zelfs blind van worden. We hebben hier een berberaapje Uli die blind werd door de hoge hoeveel suiker die hij kreeg via zijn slechte voeding.”

Baviaan Andrea is ongeveer 35 jaar oud. “De exacte geboortedatum hebben we niet, dus het is wat raden naar haar leeftijd. Ze moet ergens van 1985 zijn. Ze werd hier opgevangen op 4 juni 2014. Gezonde groene bavianen, die dus in de juiste omstandigheden zijn groot gebracht, kunnen 30 jaar worden. Andrea doet het super goed, zelfs met haar verleden. Het is al altijd een vechtertje geweest”, vertelt Karel. “Na het overlijden van Andrea’s eerste eigenaar, werd zij afgeleverd bij de dierentuin Monte Selvagem, Portugal. Het enige gezelschap dat zij haar daar te bieden hadden, was een wasbeer. Na bezoek van een Stichting AAP-collega werd Andrea in samenwerking met CITES Lissabon naar Almere gehaald. Andrea is van de groep ons grootste zorgenkindje. Op lichamelijk en geestelijk vlak is ze enorm beschadigd en zit ook daardoor niet zo goed in de groep.”

Tweede operatie

De slechte tanden van baviaan Andrea moeten aangepakt worden. Onlangs was een tand gebroken en beginnen ontsteken. “Door de ontsteking merkte onze verzorgster Aitana op dat ze niet meer wilde eten. Enkele uren later kwam een ´tandarts´ gespecialiseerd in wilde dieren langs om een resterende tandwortel te verwijderen, maar tijdens de operatie merkten de specialist en onze dierenarts Jonas nog een paar slechte tanden op met gaatjes die heel erg pijnlijk kunnen zijn”, legt Karel uit. “Doordat Andrea al een zeer hoge leeftijd heeft, werd beslist om haar niet langer onder verdoving te houden om zo complicaties te vermijden. Intussen maakt Andrea het relatief goed. Ze heeft de anesthesie goed doorstaan. Ze kan terug beter eten nu de problematische tandwortel verwijderd is. Ze speelt ook terug met haar huisgenoten, wat allemaal geruststellende tekenen zijn.”

De andere slechte tanden moeten wel nog operatief worden verwijderd. “Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de tanden bijvoorbeeld niet gaan afbreken, de wortel niet gaat ontsteken en abcessen zou veroorzaken. Vooral voor de pijn die de slechte tanden kan veroorzaken, met gevolg dat ze zou stoppen met eten, moeten de tanden getrokken worden. Andrea heeft haar voeding echt wel nodig. We willen ons omaatje nog een paar pijnvrije jaren toewensen en proberen om zo snel mogelijk een nieuw tandartsenbezoek in te schakelen.”

Wildlife specialisten

De Zonnegloed roept nu de dierenliefhebbers op om de tandingreep van Andrea te helpen financieren. “De constante verzorging van onze honderden dieren vraagt veel geld. Net zoals bij mensen, zijn tandheelkundige ingrepen heel erg duur omdat er een externe specialist, duur materiaal en verschillende radiografieën bij komen kijken. De kost voor de eerste 2 operaties, waarvan ze al eentje achter de rug heeft, is er een bedrag van 1.450 euro nodig. Het is helemaal niet zeker of het met die 2 operaties voldoende zal zijn. De eerste operatie is gelukkig al perfect verlopen”, aldus Karel. “De operatie kan enkel maar door wildlife specialisten uitgevoerd worden Daarom zijn die ingrepen zo duur zijn, maar echt noodzakelijk. Een gewone dierenarts kan dit niet omdat hij de ervaring niet heeft maar ook de juiste apparaten niet. We zijn enorm dankbaar voor elke kleine of grote gift zodat Andrea terug met volle goesting kan eten van haar gezonde groentjes.”

Wil je baviaan Andrea helpen? Dat kan door te storten op rekening BE58 7390 1329 6879 van Sanctuary De Zonnegloed vzw, met vermelding “gebit Andrea”. Meer informatie over de dieren of een bezoek reserveren kan op www.dezonnegloed.be. (LBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.