Delhaize en Mondelez steunen Damse Natuurpuntafdeling

Een bijenhotel helpt de bijen om hun eitjes te leggen. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Met de steun van Delhaize en voedingsgigant Mondelez plaatste Natuurpunt een aantal op zonne-energie aangedreven waterpompen en een groot insectenhotel in zijn reservaat in Damme. “Een goede waterhuishouding en biodiversiteit zijn in deze tijden van klimaatopwarming van het grootste belang”, zegt Patrick Meire van Natuurpunt.

Voorzitter Patrick Meire van Natuurpunt Damme, hoogleraar biologie gespecialiseerd in waterhuishouding, toont zich al geruime tijd erg bezorgd over de gevolgen van de klimaatopwarming. Tijdens een expeditie in Groenland, samen met zijn zoon die er nu nog actief is, stelde hij er al de natuurverstorende effecten van het smelten van de ijskap plaats.

Maar ook minder ver van huis, in de reservaten van Natuurpunt, stelt hij problemen vast. “De klimaatopwarming en de toegenomen druk op de watervoorraad zorgt ervoor dat veel van onze natte natuurgebieden in het voorjaar al droogvallen. Daardoor bloeien er minder bloemen en krijgen bestuivers zoals bijen en hommels het moeilijk”, verduidelijkt Patrick Meire.

“En die wilde bijen en hommels, waarvan we er in Vlaanderen nog zo’n 350 soorten hebben, zijn enorm belangrijk voor onze dagelijkse voeding. Ze zorgen immers voor de bestuiving van onder meer appels, tomaten en aardbeien. Ook andere insecten en dieren die nu door de klimaatverstoring onder druk staan spelen een grote rol in de voedselketen.”

Ook grote bedrijven als warenhuisketen Delhaize en de internationale voedingsgigant Mondelez – met merken als LU, Côte d’Or, Toblerone en Tuc in portefeuille – zijn zich blijkbaar bewust van het belang van het in stand houden van de biodiversiteit. Beide bedrijven ondersteunden Natuurpunt met het herstellen van de waterhuishouding in Escanaffles, in Kalken maar dus ook in Damme.

Bezoekerscentrum

Onder de noemer Harmony werd alvast voor de koekjes van LU een duurzaamheidsprogramma uitgewerkt waarbij samenwerking met landbouwers, molenaars en ngo’s centraal staat. Concreet voor Damme werden beheerswerken financieel ondersteund, meer specifiek met het financieren van waterpompen die werken op zonne-energie. Die verspreiden het water vanuit de beken naar de drogere gebieden in het reservaat. Daarnaast werd ook nog geïnvesteerd in een groot bijenhotel. Zo’n hotel met allerlei buisjes en gaatjes helpt de bijen om hun eitjes te leggen.

Voor beide projecten in Damme kreeg Natuurpunt een ondersteuning van 10.000 euro. Natuurpunt Damme kijkt intussen ook uit naar de verdere afwerking van zijn bezoekerscentrum De Pulse aan de Dammesteenweg. Het Damse stadsbestuur ondersteunde al met de schenking van enkele mooie eikenhouten banken en tafels rondom De Pulse en zal ook het aanleggen van de parking op zich nemen. “Doordat agentschap Onroerend Erfgoed ook nog een ontwerp wil van het buitengebied, dus niet enkel de nieuwbouw, lopen we wat vertraging op met het verkrijgen van de vergunning”, weet Patrick Meire. “Ik hoop dat we toch tegen de zomer van 2023 kunnen openen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.