Deerlijk verhoogt premie voor scheiding afvalwater en regenwater bij rioleringsprojecten

Schepen van Openbare Werken Bert Schelfhout.© (Foto DRD)
Schepen van Openbare Werken Bert Schelfhout.© (Foto DRD)
Redactie KW

De gemeente Deerlijk verdubbelt de premie voor de scheiding van het afvalwater en het regenwater bij rioleringsprojecten.

“Bij de aanleg en heraanleg van openbare riolering zijn inwoners door de Vlarem-wetgeving verplicht om hun regenwater en afvalwater te scheiden en apart aan ons rioolstelsel te koppelen,” verduidelijkt schepen van Openbare Werken Bert Schelfhout (Open Vld). “Met de gemeente Deerlijk hebben we twee grote rioleringsprojecten op het programma staan die gerealiseerd worden in samenwerking met buurgemeenten: enerzijds de Waregemstraat en Evangelieboomstraat in samenwerking met Waregem en anderzijds de Kerkstraat-Otegemstraat in samenwerking met Anzegem en Zwevegem.”

“In vergelijking met een aantal buurgemeenten zat onze ondersteuning aan de lage kant. Dat willen we wegwerken door de vroegere premie te verdubbelen. Het vroegere premiestelsel voorzag in een ondersteuning van maximaal 200 euro voor een gesloten bebouwing en 500 euro voor een open en halfopen bebouwing. Dat onderscheid wordt weggewerkt. Onafhankelijk van welk type woning kan je nu tot 1000 euro premie krijgen. Uiteraard moet je de kosten kunnen aantonen. Wie zelf de werken uitvoert, kan tot 75 procent premie krijgen voor de kost van de materialen. Wie een aannemer inschakelt, krijgt tot 50 procent van de hele factuur vergoed.”

“De uitgave van de premie wordt geraamd op 40.000 euro voor de hele legislatuur. Dat valt goed mee in vergelijking met de uitgaven van andere premiestelsels. We hebben dat grondig bekeken in het licht van onze budgettaire mogelijkheden. Nieuwe woningen en renovaties leggen automatisch gescheiden stelsel aan. Het aantal woningen dat bij elk project gedwongen moet veranderen, is daardoor in dalende lijn.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.