De Koekuit in Moorslede krijgt er eind dit jaar 2,5 hectare bos bij

Mathieu Foré (ANB), schepen Sherley Beernaert en schepen Geert Vanthuyne op het perceel dat straks bos wordt.© Jan Stragier
Mathieu Foré (ANB), schepen Sherley Beernaert en schepen Geert Vanthuyne op het perceel dat straks bos wordt.© Jan Stragier
Redactie KW

Het OCMW van Moorslede verkocht op De Koekuit, in de buurt van de Puitstraat tegen de grens met Roeselare, 2,5 hectare landbouwgrond aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Vermoedelijk in december worden daar 10.000 bomen geplant”, aldus schepen van Milieu Sherley Beernaert (Sterk). Het OCMW ontvangt voor de verkoop ongeveer 245.000 euro.

Meer bos in de gemeente is alvast een pluspunt. Tijdens de aanhoudende pandemie gingen heel wat mensen aan het wandelen, fietsen en mountainbiken. “We zijn trots dat er daar een nieuw bos komt”, geeft de bevoegde schepen aan. “Het wordt op de Koekuit een mooie groene long, aansluitend op het Koekuit-, Vierkaven- en Teerlingbos. De landbouwer die deze grond nu gebruikt is aan het einde van zijn huur en hij kwam zelf met het idee op de proppen om daar een bos aan te planten. We zijn blij dat dit dossier is gelinkt aan de landbouwersverenigingen. Ze hebben altijd gezegd dat ze niet voor bomen langs de landelijke wegen zijn maar wel op een daarvoor geschikt perceel.”

Protest boeren

Het doet allemaal denken aan juni 2017 toen net voor de gemeenteraad meer dan 50 landbouwers op de Marktplaats een protestactie voerden met allerlei tractoren. Het voorstel om langs de berm in de Hovingstraat, Dadizelehoekstraat, Sprietstraat en op twee delen van de Dadizeelsestraat 79 zomereiken te planten, werd toen afgevoerd. Dat besliste de gemeenteraad met een wisselmeerderheid na een bitsige discussie.

Het nieuwe bos zal van in het begin toegankelijk zijn voor het publiek

De landbouwers waren van oordeel dat de voorziene straten en bermen te smal zijn. Met te weinig ruimte voor de boom om volwaardig te kunnen uitgroeien en te weinig uitwijkmogelijkheden voor landelijk verkeer bij het kruisen van voetgangers, fietsers, wielertoeristen.

“Eerst zal het akkerland nu worden ingezaaid met bloemenmengsel en in het najaar zullen we dan aanplanten, samen met ANB”, zegt Sherley Beernaert. “Bij deze al een oproep om te komen helpen. Het wordt een themabos, vermoedelijk een geboortebos maar dat staat nog niet vast. Het nieuwe bos zal van in het begin toegankelijk zijn voor het publiek. De oppervlakte is nog niet echt voldoende om er veel wandelpaden in te voorzien.”

Warm Dorp

Opmerkelijk is alvast dat niemand van de drie oppositiepartijen iets vroeg over het dossier… Zoals bijvoorbeeld waarvoor de opbrengst zal worden aangewend. “Omdat het om verkoop van OCMW-gronden gaat moet de opbrengst terugvloeien naar sociale projecten”, zegt schepen Beernaert. “Daarom gaat de opbrengst naar het project Warm Dorp in het oud gemeentehuis in Dadizele.” (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten