Dany, de aangespoelde dwergvinvis, leefde nog toen hij aanspoelde

© (Foto JRO)
© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De dwergvinvis die gisteren op het strand van Bredene aanspoelde onderging deze morgen een autopsie in de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. Het dier zou ziek en verzwakt geweest zijn.

De dwergvinvis spoelde gistermorgen aan en bleek overleden. Het dier werd Dany genoemd naar de patroonheilige van 11 december, de dag waarop het aanspoelde. Uit het onderzoek blijkt dat het dier nog moet geleefd hebben toen het aanspoelde. De autopsie duurde meer dan twee uur.

“We vonden heel wat parasieten en wormen in de darmen en andere ingewanden van Dany”, vertelt professor Pieter Cornille van UGent, die de lijkschouwing bijwoonde. “Dat is op zich niet abnormaal, maar de aanwezigheid was in die mate dat we er ons toch vragen bij stelden. Alles wijst erop dat Dany ziek was. Hij had absoluut niets meer gegeten voor zijn dood. De echte reden van de verzwakking moet nog verder onderzocht worden. De verzwakking heeft er echter wel toe geleid dat het dier uitgeput aanspoelde.”

Een volwassen dwergvinvis kan gemakkelijk tien meter lang worden. “Dit exemplaar was net geen vier meter lang”, vervolgt de professor. “Dany wordt twee jaar oud geschat. Hij woog amper 489 kilogram, terwijl dat naar schatting minstens het dubbele had moeten zijn.”

De onfortuinlijke dwergvinvis had ook een gebroken kaak. “Eerst werd gedacht dat het dier op een of andere manier zijn kaak had gebroken en daardoor niet meer kon eten wat uiteindelijk tot zijn dood kon leiden. Maar dat bleek toch niet het geval. Dany moet vlak voor hij aanspoelde gebotst zijn met een boot of met de golfbreker, waardoor zijn kaakbeen brak. De fractuur zelf is niet het startpunt van het hele verhaal”, aldus Cornille.

Het vlees van Dany wordt naar het vilbeluik gebracht. Het skelet krijgt een plaatsje in een museum. “Dany werd aangetroffen met een merkwaardige knik in de rug. Om dat verder te bekijken moeten we het skelet schoonmaken. Na het schoonmaken is het uiteraard zonde om het weg te gooien”, besluit de professor. In welk museum het skelet van Dany een plaats zal krijgen, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier