Daar is de slechtvalk weer na veertig jaar

Twee exemplaren vonden hun weg naar het nest.© CL
Twee exemplaren vonden hun weg naar het nest.© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In 1980 was de slechtvalk volledig uit ons land verdwenen. Verschillende milieurorganisaties zetten toen alles op alles om de vogel terug naar onze contreien te brengen. Ook Komen nam deel aan dit hoopvolle project en bouwde in 2008 een unieke broedplaats, met succes. Meer dan 40 jaar na het verdwijnen van de roofvogel, vonden 2 exemplaren hun weg terug naar de grensgemeente.

Het verdwijnen van de bijzondere vogel was een direct gevolg van het gebruikt van DDT. “In de jaren zeventig en tachtig werd het in grote hoeveelheden gebruikt, maar het was en is nog steeds een uiterst potent gif. Het heeft de populatie van de slechtvalk in België compleet van de kaart geveegd.” legt Martin Windels uit.

Hij is natuurliefhebber en verantwoordelijke voor de PCDN, de gemeentelijke dienst voor natuurlijke ontwikkeling en besloot in 2008 een eigen project op poten te zetten. “Toen het gebruik van het giftige product aan banden werd gelegd, kwamen de valken met mondjesmaat terug naar België. De eerste exemplaren werden toen gespot in Doel. Om ze naar de grensstreek te krijgen moesten we dan ook broedplaatsen voorzien.”

Beweging in het nest

“In de nok van de Sint-Pieters en Pauluskerk, op Waasten Plaats, besloten we een nest te bouwen. Wervik had bijvoorbeeld al dergelijk project en we konden steeds naar daar om het gedrag van de slechtvalk te bestuderen. Toch was er ook in Waasten hiervoor plaats. Gedurende lange tijd bleef het nest echter leeg tot afgelopen weken. Een ornitholoog merkte op dat er beweging was in het nest en jawel, twee prachtige exemplaren hadden hun weg terug naar Waasten gevonden.”

De slechtvalk is dus, na 40 jaar, terug in Waasten al moeten liefhebbers wel nog wat geduld hebben. “Het broedseizoen komt eraan en we weten dat valken vanaf hun derde levensjaar beginnen aan de voortplanting”, geeft Martin nog mee.

“Laat ons dan ook hopen dat het koppeltje al aan die vruchtbare fase zit. Vanuit de gemeente zullen we binnenkort nog een camera installeren zodat we het nest in de gaten kunnen houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier