Centrum van Wevelgem is groener dan ooit: voormalig zwembad is nu een groenzone

Waar ooit een zwembad stond, is er nu een groenzone in Wevelgem. Tot grote tevredenheid van het gemeentebestuur. © SLW
Stefaan Lernout

Waar ooit een zwembad stond, is er nu een groenzone in Wevelgem. De uitbreiding van het park naar het centrum met een verbinding naar de Lode De Boningestraat wordt nu al druk bezocht door fietsers en wandelaars. De felblauwe startblokken werden onder handen genomen en vallen op tussen het vele groen.

“Waar we nu staan was er een beruchte smalle doorgang, tussen café ’t Bankske en het zwembad”, begon burgemeester Jan Seynhaeve bij de officiële opening van de uitbreiding van het Park. “Waar we allemaal wel eens met de nodige voorzichtigheid hebben doorgefietst. Pas toen het oude zwembad was afgebroken, merkten we hoe groot de ruimte wel was, die dat zwembad innam. De open ruimte hebben we gebruikt om het centrum te vergroenen, als deel van het masterplan Wevelgem centrum. Het is een uitbreiding van het Park naar het oosten toe. Tegelijkertijd breiden we het Park uit naar het westen, de zone van de oude begraafplaats en het sportcentrum.”

Startblokken

Nadat het zwembad anderhalf jaar werd gebruikt als wetenschapsbad ‘Big Bang’ kreeg de vrijgekomen ruimte een groene invulling. Bij aanvang van het masterplan was er nog sprake van appartementsgebouwen, dat idee werd al snel opgeborgen. “Ontwerpbureau Cnockaert vat het uitgevoerde project samen als ‘verblauwen, vergroenen en verbinden’”, aldus schepen van Leefmilieu Stijn Tant. “De site is ‘verblauwd’ door de aanleg van wadi’s zodat regenwater gebufferd wordt en niet onmiddellijk afgevoerd. De vergroening spreekt voor zichzelf en door de fiets- en wandelwegen die er doorgetrokken zijn is het centrum verbonden met de Lode De Boningestraat en het Park. Een zachte en veilige verbinding. De parkings aan ’t Bankske zijn verdwenen, elders kwamen er bij. In totaal zijn er slechts vier parkeerplaatsen minder.”

Het ontwerp van het oude zwembad was van de hand van architect Lucien Cnockaert. De familie heeft blijkbaar iets met de site want het is ontwerpbureau Cnockaert die de nieuwe groenzone heeft ontworpen. “Met veel aandacht voor het hergebruik”, onderstreept architect Ann Cnockaert. “De klinkers die we vooraan uitbraken hebben we op een andere plaats opnieuw gebruikt. Ook de grasdallen hebben we gerecupereerd voor de aanleg van de parkeerplaatsen. Wat onmiddellijk opvalt, zijn de blauwe startblokken die we gerecupereerd hebben van het oude zwembad. We hebben die verstevigd. Ze krijgen een prominente plaats in de zone en wijzen de bezoeker erop dat het hier ooit een zwembad was.”

“Die startblokken zijn dus niet gestolen, noch zijn ze door vandalen stuk gemaakt”, vervolgt schepen Tant. “Die geruchten deden hardnekkig de ronde in de gemeente. In tegendeel dus, we hebben ze verwijderd en laten verstevigen in de hoop dat ze hier nog lang mogen staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier