CD&V Heuvelland roept op om in mei niet te maaien

Bernard Heens, Natnan Duhayon en Geert Debergh.© EF
Bernard Heens, Natnan Duhayon en Geert Debergh.© EF
Redactie KW

Magazine Knack lanceert de actie ‘Maai Mei Niet’, waarmee het oproept om in de maand mei een (deel van) het gazon niet te maaien. “Wij willen deze actie graag lanceren in Heuvelland om de biodiversiteit een boost te geven. Naast een oproep aan de inwoners zelf, vragen wij inspanningen van het gemeentebestuur. Ze kan het goede voorbeeld tonen door het gazon op openbare plaatsen gedeeltelijk niet te maaien in de maand mei”, zegt CD&V-voorzitter Nathan Duhayon.

Door (een stukje) van je gazon niet te maaien, geef je de natuur de kans om te groeien. Zo krijg je niet alleen gras, maar ook allerhande kleine bloemen en plantjes, wat geweldig is voor bijen, kevers, vlinders en nog een hoop andere dieren. “Volgens de initiatiefnemers kun je door je gras maar om de vier weken te maaien, tot tien keer meer bijen aantrekken. Sommige gemeenten gaan daarom in de maand mei tot 80 procent van het openbare gazon laten groeien en het maaien wat uitstellen”, weet Nathan Duhayon.

In Vlaanderen zijn onze tuinen goed voor om en bij de 10 procent van de oppervlakte, dat is meer dan bos. Door die oppervlakte positief te benutten, krijgt de biodiversiteit een serieuze duw in de rug. “Daarom roepen wij met CD&V het Heuvellandse gemeentebestuur op om deel te nemen aan deze actie en ook gedurende de hele maand mei een stukje van het openbare gras niet te maaien. Dit zou een goed voorbeeld zijn voor de inwoners, die wij ook willen aanmoedigen om deel te nemen.”

Minder maaibeurten

Burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) is het voorstel genegen maar wijst er op dat de gemeente vorig jaar reeds startte met bepaalde delen minder te maaien. “We kiezen voor hele zones voor echt extensief beheer wat staat voor twee keer per jaar maaien. We zijn van plan ook de komende jaren het maaibeheer nog duurzamer te maken, met misschien wat minder maaibeurten en vooral die zones in extensief beheer werpen zijn vruchten af. In totaal hebben we dit jaar 4.000 m² in extensief maaibeheer, en legden we 1.700 m² bloemenweide aan.” (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.