Camille (Roeselare) & Lilly (Hooglede) zijn de allerknapste kippen van MIROM

Camille. © (Foto GF)
Redactie KW

Om de vele voordelen van kippen in de kijker te zetten, ging MIROM Roeselare dit jaar op zoek naar de ‘knapste kip’. Meer dan 130 kandidaten meldden zich aan en 12.000 stemmen werden uitgebracht. 20 winnaars krijgen nu elk 1 jaar gratis kippenvoer.

Bij afvalintercommunale MIROM Roeselare zijn ze al langer dan vandaag grote fan van kippen. Een kip kan al snel 50 kg keuken- en tuinafval verwerken per jaar en dat scheelt natuurlijk in de afvalzak. Bovendien brengen kippen leven in je tuin, zorgen ze voor lekkere eitjes en vergen ze eigenlijk minder werk dan veel mensen denken.

Daarom konden inwoners die kippen in de tuin willen halen voor het derde jaar op rij intekenen voor een Start to kip-pakket: een degelijk kippenhok gemaakt door Weerwerk met voldoende stro en graan om er aan te beginnen. Enkel de kippen zelf moet je dan nog gaan kopen bij de lokale kippenhandelaar. De pakketten zijn inmiddels allemaal gereserveerd en worden binnenkort geleverd.

Verkiezing knapste kip

Maar er was dit jaar dus ook een actie voor de ervaren kippenhouders. Met een ludieke fotowedstrijd gingen we op zoek naar ‘de knapste kip’. Meer dan 130 mensen stuurden een foto in, daarna konden die hun achterban oproepen om hun knappe kip in het album op de Facebookpagina van MIROM Roeselare een like of een hartje te geven. Ruim 12.000 stemmen werden uitgedeeld. Kip Lilly uit Gits haalde het grootste aantal stemmen binnen. “Het is onze dochter Indyra (13, ook op de foto) die zich vooral bezighoudt met de kippen”, legt mama Tania uit. “We hebben in totaal 13 kippen en zijn eigenlijk niet zo lang geleden herbegonnen.”

Lilly.
Lilly. © (Foto GF)

Vakjury

Naast de 10 kippen met de hoogste aantal stemmen, was er ook ‘1 jaar gratis kippenvoer’ voor nog eens 10 andere laureaten. Niet iedereen zit op Facebook en veel duimpjes zegt ook niet alles, dus koos een vakjury uit de andere inzendingen ook nog eens 10 verdiende winnaars. De leden van de vakjury (vertegenwoordigers van MIROM Roeselare én Hendrik David, de bezieler van het Kakelend Kippenmuseum in Keiem) beoordeelden de inzendingen op fotokwaliteit, originaliteit en authenticiteit. “Wij kiezen voor fiere, gezonde kippen met een goede uitstraling”, aldus kipkenner Hendrik. Daar bleek Camille uit Roeselare de (opvallend zegezekere) winnaar. “Vooral de verdienste van dochter Louise”, benadrukt Frederik. “Camille is best wel een rustige kip, maar we hebben toch een paar pogingen moeten doen eer ze lang genoeg bleef stil zitten voor een goeie foto.”

Alle winnende kippen vind je op mirom.be. Daar kan je ook terecht met jouw vragen over kippen, maar ook over andere manieren om afval te beperken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.