Bruine Kriekpeer van Klerken is ‘Boom van het Jaar’

De bruine kriekpeer in Klerken is al 102 jaar oud en behoort tot het culturele erfgoed van de gemeente. © MG

De Bruine Kriekpeer in Klerken bij Houthulst heeft de wedstrijd ‘Baillet Latour Boom van het Jaar 2022’ gewonnen. “De bruine kriekpeer in Klerken is al 102 jaar oud. Met zijn tien meter hoogte en een omtrek van twee meter is het al een boom om u tegen te zeggen”, vertelde Niels Deceuninck, organisator van de perenstoet, eerder aan ons.

‘Boom van het Jaar’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen (SBNL-VL). Die gaat op zoek naar de meest opmerkelijke bomen van België. Hierbij wordt er vooral gekeken naar het verhaal van de boom; de geschiedenis die hij met zich meedraagt en de waarde die hij creëert voor passanten.

De winnaar wordt bepaald door het publiek. Dat gaf de Bruine Kriekpeer 1.565 stemmen. De Zomereik van Lanaken kreeg er 1.159, de Moerascipres van Ename 1.118.

102 jaar oud

Niels Deceuninck, organisator van de perenstoet in Klerken, vertelt over het belang van deze perelaar: “De bruine kriekpeer in Klerken is al 102 jaar oud. Met zijn tien meter hoogte en een omtrek van twee meter is het al een boom om u tegen te zeggen.”

“Deze prachtige bruine kriekpeer werd in de jaren 1920 aangeplant en behoort zonder twijfel tot het cultureel erfgoed van het dorp Klerken”, zo klinkt het. “In 1778 werd de soort voor het eerst gekweekt in de Antwerpse wijk Schoonbroek. Van daaruit verspreidde de boom zich verder door Vlaanderen en kwam hij ook in Klerken terecht.”

“De bruine kriekpeer heeft bijgedragen tot de identiteit van Klerken”

“De bruine kriekpeer heeft bijgedragen tot de identiteit van Klerken. Zo werd in dit West-Vlaamse dorp de Perelaarommegang georganiseerd samen met een kermis, waarop de inwoners van Klerken hun ‘oestpertjes’ verkochten aan de bezoekers. De peren werden ook Laupertjes genoemd, een verwijzing naar de naam van de H. Laurentius, de patroonheilige van de kerk van Klerken.”

Geldprijs

Naast de titel ‘Belgische boom van het jaar’ wordt er ook 2.500 euro uitgetrokken voor de verzorging en eventuele herinrichting van de nabije omgeving van de boom.

Europese titel?

Bovendien zal de Bruine Kriekpeer samen met 15 bomen, elk uit een ander Europees land, meedingen naar de titel “Europese boom van het jaar” in 2023. Het initiatief wordt op Europees niveau georganiseerd door de Environmental Partnership Association in samenwerking met de “European Landowners’ Organization”.

De ‘Baillet Latour Boom van het Jaar’ is een wedstrijd die elk jaar op zoek gaat naar de meest opvallende bomen. Dit jaar konden bomen uit alle Vlaamse provincies en Brussel deelnemen; in 2023 maken Waalse bomen opnieuw kans op de titel. Bomen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen elk jaar deelnemen.

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer om de boom te nomineren was Niels Deceuninck van VZW Perenstoet Klerken. Niels reageert enthousiast. “In een week tijd komt Klerken tweemaal in de kijker: we hebben dankzij Gianni Vermeersch een wereldkampioen in ons midden en nu ook dé boom van België. Het hele comité is uiterst blij met deze overwinning. Er zijn maar liefst 1565 stemmen geteld voor de Bruine Kriekepeer, de boom die eigenlijk aan de oorsprong ligt van de perelaarommegang, immers het waren de peren van deze boom die tijdens de ommegang verkocht werden.”

“Dat we winnen is zeker een opsteker, vooral nadat we met onze groep zoveel tegenslag hebben gehad, we zouden normaal al lang de stoet hebben georganiseerd maar konden door o.a. corona niet, we hebben lange tijd niets aan de mensen kunnen tonen maar bleven achter de schermen wel bezig en zo hebben we nu dus deze overwinning kunnen behalen dankzij de vele mensen die stemden , een opsteker voor ons maar ook voor de hele gemeenschap. We zijn ook niet zomaar gewonnen maar met maar liefst 400 stemmen voor de tweede, als dat niet mooi is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier